Siniši Malom poništen doktorat!

Siniši Malom poništen doktorat!


Senat Univerziteta u Beogradu poništio je danas nakon zasjedanja odluku o dodjeljivanju doktorata ministru finansija u Vladi Srbije Siniši Malom.

Kako prenose srbijanski mediji, odluka o poništenju doktorata donijeta je jednoglasno, glasovima svih prisutnih na sjednici.Također, odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu donio je rješenje kojim je izrekao opomenu dekanu Fakulteta organizacionih nauka (FON), Miliji Suknoviću zbog kršenja kodeksa. Njemu je opomena iznijeta zbog “kršenja profesionalne etike“, a iz tog razloga je izrečena i opomena profesoru Ekonomskog fakulteta Draganu Đuričinu.

U odluci koju je potpisao dekan Ekonomskog fakulteta navodi se da je profesor Đuričin i nakon iznijetih javnih sumnji da je doktorat Siniše Malog plagijat umjesto da izvrši provjeru, ostao pri navodima da postoji originalni naučni doprinos, a da navodi u medijima nisu vjerodostojni i potpisao izvještaj.

Podsjećamo, još prije dvije godine odbor za profesionalnu etiku je utvrdio da postoje elementi akademske nečestitosti u izradi doktorske disertacije kandidata Siniše Malog.

Također, važno je napomenuti da je Siniša Mali jedan od najbližih (ako ne i najbliži), saradnika predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Između ostalog, u žiži javnosti se našao i prije mjesec, kada se u okviru međunarodnog projekta “Pandora Papers” njegovo ime našlo na listi zbog sumnjivog vlasništva 24 luksuzna apartmana na bugarskom primorju.

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija