Sinoć i jutros novi napadi na Palestince: Izraelska policija intervenisala vodenim topovima i šok bombama

Izraelska policija večeras je intervenisala protiv palestinskih mladića kod vrata Damask na području Starog grada u okupiranom Istočnom Al-Qudsu (Istočnom Jerusalemu).

Palestinska omladina se u večernjim satima počela okupljati u Starom gradu gdje se nalazi i džamija Al-Aqsa.

Izraelska policija intervenisala je vodenim topovima i šok bombama, a došlo je i do sukoba izraelske policije i Palestinaca. Napadi izraelske policije na vratima Damask i dalje su u toku, a kako prenosi Reuters trenutno je više od 50 povrijeđenih.

Podsjećamo, najmanje 205 Palestinaca je povrijeđeno u petak navečer u džamiji Al-Aqsa tokom sukoba muslimanskih vjernika i izraelskih policajaca koji su ušli na Haram al-Sharif te na druga mjesta u okupiranom istočnom Jerusalemu.
Ovaj potez izraelskih vlasti, koji se desio u svetom muslimanskom mjesecu ramazanu, osudili su brojni svjetski zvaničnici.

(FOTO) Izraelska policija napala vjernike u džamiji Al-Aqsa u Jerusalemu

Izraelska policija jutros je ponovo napala Palestince u kompleksu džamije Al-Aqsa u Jerusalemu, koji su bili okupljeni kako bi spriječili novi upad fanatičnih Jevreja, javlja Anadolu Agency (AA).

Hiljade Palestinaca je jutros nakon jutarnje molitve sabah-namaza u džamiji održalo demonstracije u dvorištu džamije.

Tokom okupljanja Palestinci su poslali poruke kako neće odstupiti od Al-Aqse i da su spremni žrtvovati se za nju.

Potom je stigla izraelska policija koje je Palestince gađala gumenim mecima, suzavcima i šok bombama. Palestinci su na napad policije odgovorili kamenjem.

Nasilje izraelske policije i dalje se nastavlja, a prema podacima palestinskog Crvenog polumjeseca danas je povrijeđeno najmanje 10 osoba, među kojima su tri prebačene u bolnicu.

Za muslimane Al-Aqsa predstavlja treće najvažnije svetilište, a Jevreji smatraju kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Aqse, koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Jerusalema, nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Nakon Mesdžidul-harema u Mekki i Poslanikove džamije u Medini Al-Aqsa je treće po važnosti mjesto za muslimane.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79