Sinoć u Zenici prefarban bilbord protiv novogodišnjih praznika (foto)

Novogodišnji bilboard koji je izazvao dosta reakcija kod građana Zenice već večeras je prefarban, a ako je suditi po fotografijama, to su uradili članovi udruženja “Bosanska čast” iz Zenice.

Nepoznate osobe u majicama “Bosanska čast Zenica” večeras su došle do lokacije kod Tržnog centra gdje se nalazi novogodišnji bilboard koji je izazvao dosta reakcija u BiH, ali i regiji, te su zlatnim sprejom prefarbali poruku koja je bila ispisana te ostavili svoj potpis.
Bilboard s porukom “Jelka, Djed Mraz i Nova godina nisu dio islama i tradicije Bošnjaka” izazvao je dosta negativnih reakcija kod građana Zenice koji su na društvenim mrežama poručili da ove poruke nisu ogledalo multietničke Zenice koju poznaju. Međutim, postoje i oni koji su ovaj bilboard smatrali ispravnim te u njemu nisu vidjeli ništa problematično.

Reakcije na bilboard uslijedile su od vijećnika u Gradskom vijeću Zenice tako je na redakciju portala Klix.ba stiglo saopćenje vijećnika Zeničke inicijative Kenana Alispahića koji je kazao da je bitno da svi budu ljudi.

“Bošnjaci kao većina imaju posebnu odgovornost u Zenici i ne smiju nametati niti stvarati osjećaj nelagode komšijama svojim imponujući da se osjećaju nelagodno svojom tradicijom jer se ne podudara sa tradicijom većine. Koliko je jak onaj najslabiji među nama, toliko je jaka naša zajednica. Isto tako, koliko je komforno manjimana toliko smo mi napredni i demokratični kao većina. Iako prezirem termine “većina i manjina”. Samim tim još više što svi Bošnjaci ne moraju nužno biti muslimani. Budimo ljudi!”, poručio je Alispahić te poručio da je komšija preći nego brat.

Na mjesto događaja večeras su izašli i pripadnici MUP-a ZDK koji su zadokumentovali ovaj čin potpisnika “Bosanske časti”.

Direktorica doma za djecu bez roditeljskog staranja JU Dom porodica Zenica Draženka Subašić je kazala da Djed Mraz nije u duhu tradicije ni katolika ni pravoslavaca ni muslimana već je proizvod Coca Cole.

“Djeca ga zaista vole. Znate, pišu mu i pisma i otkrivaju najveće tajne. Dragi prijatelji, uživajte sa svojim najmilijim dok su vam živi, dok su blizu. Dosta mržnje i razdora, prođe život…” kazala je Subašić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79