SIPA: Čekaju se odgovori MVP-a i Granične policije o statusu Christiana Schmidta

SIPA je tražila provjere i statusa lica koja vrše obezbjeđenje Schmidta i zakonski osnov za unos i nošenje oružja i municije u BiH

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) još nije dobila odgovore i dokumentaciju od Ministarstva vanjskih poslova BiH i Granične policije BiH u vezi sa utvrđivanjem diplomatskog statusa i drugih činjenica o visokom predstavniku Christianu Schmidtu, a kojeg ne priznaju u Republici Srpskoj i članovima njegovog osiguranja.

SIPA je primila dokumentaciju od Ministarstva sigurnosti BiH koja je ranije dostavljena Tužilaštvu BiH, te očekuje dodatne tražene odgovore od navedenog ministarstva.

U odgovoru na pitanje da li SIPA-e ima dodatne dokaze o boravku Schmidta u BiH iz ove agencije napominju da će nakon što utvrde činjenično stanje podnijeti odgovarajući izvještaj Tužilaštvu BiH po čijoj naredbi i nadzorom preduzimaju sve mjere s tim ciljem.

“Nakon što primi tražene izvještaje i dokumentaciju u vezi sa statusom Schmidta, a posebno odgovore na pitanja – kada i kako mu je dodijeljen diplomatski status, na bazi koje dokumentacije, po kojem pravnom osnovu i ko je to učino iako je poznato da nije imenovan adekvatnom odlukom Vijeća sigurnosti UN-a, SIPA će na bazi analize i utvrđenog činjeničnog stanja, odnosno postojanja propusta i eventualne krivične odgovornosti, podnijeti izvještaj Tužilaštvu”, objasnili su u ovoj policijskog agenciji.

SIPA je tražila provjere i statusa lica koja vrše obezbjeđenje Schmidta i zakonski osnov za unos i nošenje oružja i municije u BiH.

“Da bi se utvrdilo sve navedeno jasno je da su nam potrebni odgovori i dokumentacija koje smo zatražili od nadležnih institucija, prvenstveno Ministarstva vanjskih poslova i Granične policije. Oni još nisu dostavili traženo”, ističu u Sipi.

Iz ove agencije napominju da nisu učestvovali u bilo kakvim aktivnostima u vezi sa dodjeljivanjem diplomatskog statusa Schmidtu i članovima njegovog obezbjeđenja niti su za to nadležni.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79