SIPA i dalje vrši pretres KCUS, “Verlab” i FUCZ

Po nalogu Općinskog suda u Sarajevu i Tužilaštva KS, pripadnici SIPA izuzimaju dokumentaciju o respiratorima “Srebrene maline”.

Pretres se obavlja u kompaniji “Verlab”, koja je radila verifikaciju respiratora, ali i na KCUS-u.

U toku je pretres i Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ). Prema informacijama “Avaza”, pretresi još uvijek traje.

Glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić za “Avaz” potvrdila da se od jutros na terenu vrše određene radnje u slučaju predmeta koji je formiran nakon pisma ljekara sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a u vezi s korištenjem respiratora koje je nabavila “Srebrena malina”.

Sarajevo: SIPA vrši pretrese u slučaju korištenja spornih respiratora

Potvrđeno nam je da je u toku izuzimanje dokumentacije iz “Verlaba”, a odnosi se na verifikaciju respiratora, koje je radila ova labaratorija, po ugovoru s FUCZ-om.

Aktivnosti su pokrenute nakon pisma ljekara koja su se pojavila u javnosti, a u kojima se govori o katastrofalnom stanju na KCUS-u i navoda da se respiratori „Srebrene maline“ ne mogu koristiti za liječenje Covid pacijenata.

Prije nekoliko dana na KCUS-u su bili državni i kantonalni tužioci, ali i inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Postupajući kantonalni tužioci koji su boravili u KCUS-u su Mladen Vukojičić i Meliha Dugalija, koja je zamjenica glavne tužiteljice Tužilaštva KS.

U koordiniranoj akciji dva tužilaštva u KCUS-u je boravio i državni tužilac Džermin Pašić. On je postupajući tužilac u predmetu „Fadil Novalić i drugi“. S njim je bio i njegov istražitelj Mirza Jamaković.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79