SIPA istražuje ko ilegalno prodaje životinje

Činjenica da u Bosni i Hercegovini djeluju grupe koje se bave međunarodnim krijumčarenjem životinja, potvrđena je i iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Istražitelji SIPA-e trenutno rade na jednom takvom predmetu.

Jedan predmet

– Državna agencija za istrage i zaštitu trenutno postupa po jednom predmetu koji se odnosi na problematiku nelegalne trgovine životinjama, u okviru kojeg je ostvarena međunarodna saradnja s nadležnim organima Republike Rumunije – navedeno je u odgovoru koji potpisuje Luka Miladinović, viši inspektor SIPA-e.

Grupe za zaštitu životinja u BiH upravo su Rumuniju označile kao zemlju odakle se psi krijumčareni iz naše zemlje, prebacuju dalje u Evropu, uglavnom u Njemačku, piše Avaz.

Zloupotrebljavajući nekomercijalne dozvole, psi se, uz potkupljivanje carinika u BiH i Srbiji, prebacuju u Mađarsku.

– Nećete vjerovati, ali krijumčarenje se u Mađarskoj odvija na zloglasnom prijelazu u Horgošu. Za migrante u Horgošu nema prolaza, ali zato njihovi graničari vrlo dobro znaju koje dozvole da traže kad je u pitanju ilegalan prijevoz životinja, što masno naplaćuju – kazao nam je jedan od naših sagovornika.

Nelegalan uvoz

Psi potom završavaju u Rumuniji, koja je u Evropskoj uniji i ima dozvole za legalan izvoz pasa, a usput nelegalno uvoze i prevoze i pse iz balkanskih zemalja. Preko čuvenog prijelaza Horgoš mafija pokušava prokrijumčariti sve vrste životinja, zmije, majmune, ptice i kornjače.

Pjevajući papagaji, njih 36, zamalo da nedavno budu prokrijumčareni na graničnom prijelazu Horgoš. Carinici su ptice otkrili u Passatu subotičkih registracija, kojima su se četvorica putnika u Srbiju vraćala iz Slovačke.

Divlje vrste

U trgovinu divljim vrstama ne spada samo trgovina životinjama, već i njihovim derivatima, dijelovima i proizvodima. Prema posljednjoj procjeni Interpola, čitava „industrija” ilegalne trgovine divljim vrstama teška je skoro 20 milijardi američkih dolara.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments