SIPA: Novi krov nad glavom za 4,8 miliona KM

Služba za zajedničke poslove BiH predložiće Savjetu ministara odluku o kupovini objekta za potrebe smještaja Regionalne kancelarije Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Banjaluci vrijednosti 4,8 miliona KM.

Prema ovoj odluci, koja je trenutno u procesu javnih konsultacija, ovaj projekat težak više miliona maraka finansirao bi se iz budžeta institucija BiH, a preko Službe za zajedničke poslove, i to na način da se u ovoj godini obezbijedi 1,5 miliona, iduće godine isti iznos i 2023. godine 1,8 miliona KM.

Kako se navodi u obrazloženju odluke o odobravanju višegodišnjeg projekta nabavke objekta za potrebe smještaja regionalne kancelarije Državne agencije za istrage i zaštitu u Banjaluci (SIPA), osnovi razlog za nabavku objekta je skupa kirija.

“Za potrebe smještaja Regionalne kancelarije SIPA u Banjaluci plaća se mjesečni zakup prostora u iznosu od 15.977 KM, što na godišnjem nivou iznosi 191.724 KM sa pripadajućim porezom”, navodi se u obrazloženju predložene odluke, koja bi uskoro trebalo da se nađe na sjednici Savjeta ministara BiH.

Takođe, u obrazloženju se navodi i to da je objekat koji se koristi nije namjenski te da ne zadovoljava potrebe SIPA, zbog čega je neophodno obezbijediti objekat koji će svojim kapacitetima i funkcionalnostima obezbijediti nesmetano funkcionisanje Regionalne kancelarije u Banjaluci.

“Nadalje, kao što je slučaj u proteklom periodu, nabavkom objekata u kojima će se trajno riješiti smještaj institucija BiH dolazi do značajne dugoročne uštede budžetskih sredstava”, navedeno je u obrazloženju odluke.

Ako je suditi po ranijim odlukama Savjeta ministara BiH kada je riječ o nabavci objekata u Banjaluci, proći će godine dok se SIPA ne useli u svoj objekat. Nekoliko institucija, kao što su IDDEEA, Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH i Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH već godinama u Banjaluci pokušavaju da se skrase. Kada je riječ o IDDEEA, Savjet ministara BiH odluku o gradnji zgrade u Banjaluci za potrebe te institucije donio je još davne 2011. godine procjenjujući da će ona koštati oko 16 miliona KM. Nakon nekoliko pokušaja i propalih tendera, Savjet ministara BiH izmijenio je svoju prvobitnu odluku i nabavku zgrade procijenio na 22 miliona KM, da bi na kraju procijenjena cijena gradnje te zgrade u Trapistima izašla na 28 miliona KM.

Slično kao IDDEEA, i UIO BiH od 2014. godine pokušava da pronađe smještaj u Banjaluci, a za šta je već obezbijeđeno oko 35 miliona KM. Što se tiče RAK-a, ova institucija u Banjaluci planira nabavku poslovnog prostora od 2,6 miliona KM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79