SIPA obustavila transakcije u vrijednosti od oko 600.000 KM u slučaju “Hadžibajrić i drugi”

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su, u okviru koordinirane operativne akcije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo kodnog naziva “Start”, preduzeli mjere i radnje u okviru kojih su izvršili provjere računa u bankama za devet fizičkih osoba i šest pravnih osoba.

Akcija je realizirana pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

“U okviru navedenih aktivnosti, policijski službenici SIPA-e izvršili su privremenu obustavu transakcija za devet fizičkih osoba i šest pravnih osoba u ukupnom iznosu od 429.820 konvertibilnih maraka i 82.289 eura”, rečeno je iz SIPA-e.

Podsjetimo da su u ovoj akciji uhapšeni načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, njegov sin Seid Hadžibajrić, sekretarka Općine Alma Destanović, poduzetnik Elmedin Karišik i drugi.

Također, policijski službenici SIPA-e pretresli su pet sefova na četiri lokacije u Sarajevu prilikom čega je otkriveno i privremeno oduzeto 17.100 konvertibilnih maraka i 9.290 eura te određena količina zlatnog nakita i dokumentacije koja može poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

U nastavku operativnih aktivnosti, policijski službenici SIPA-e danas su i prilikom pretresa dva sefa čiji su korisnici neke od predmetnih osoba, otkrili su i privremeno oduzeli 1.000 konvertibilnih maraka i 2.670 eura.

Navedene aktivnosti preduzete su zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela “Organizirani kriminal” i “Pranje novca”, propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, i krivična djela “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja”, “Pranje novca” i “Primanje dara i drugih oblika koristi”, propisana Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79