SIPA ponovo lišila slobode Nizozemca

Državljanin Nizozemske Cornelis Marinus Van Velzen iz Lindena, osumnjičeni za organizirani kriminal i međunarodnu trgovinu narkoticima, ponovo lišen slobode na području Modriče.

Van Velzena su, prema nalogu Suda BiH, slobode lišili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) nakon što su se, kako nezvanično saznajemo, stekli uvjeti za njegovo izručenje Nizozemskoj.

– Policijski službenici SIPA-e su na području Modriče locirali i lišili slobode osobu koja je osumnjičena da se, kao pripadnik kriminalne grupe, bavila trgovinom narkoticima – rekao je Luka Miladinović, portparol SIPA-e.

Nizozemac je lišen slobode i u decembru prošle godine u okviru akcije “Madagaskar”, koju su proveli Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske i SIPA u saradnji s nizozemskom policijom, koja je u pretresima pronašla i zaplijenila 18 kilograma ekstazija, kao i više laboratorija za proizvodnju sintetičkih droga. Van Velzen se tereti da je u Bosni i Hercegovini registrirao više firmi preko kojih je u Nizozemsku izvozio supstance koje se koriste za proizvodnju sintetičkih droga.

– On se sumnjiči da je pripremao proizvodnju sintetičkih droga, bavio se nelegalnim prometom hemikalija namijenjenih za to, organizirano učestvovao u pripremi proizvodnje droge, kao i sačinjavanju falsificirane isprave koje je svjesno koristio iako je znao da su lažne – saopćio je tada MUP RS.

Prema nalogu Tužilaštva BiH, tada je izvršena i blokada računa i finansijskih sredstava jedne osobe u BiH koja se dovodi u vezu s izvršenjem tih krivičnih djela.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79