SIPA poslala dopis Nogometnom savezu FBiH: Ovo su imena osumnjičenih iz akcije “VAR”

U Prvoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine burno je i prije nego što je počeo proljetni dio sezone.

Proteklog vikenda u Zenici je održan seminar sudija, delegata i kontrolora suđenja, kojem nije moglo prisustvovati 14 sudija, trojica delegata i dvojica posmatrača suđenja, povezanih sa akcijom “VAR”, koja je u novembru prošle godine uzdrmala sportsku javnost u našoj zemlji.

Iako su dobili pozive za seminar, nakon dopisa koji je iz SIPA-a stigao na adresu Nogometnog saveza Federacije BiH, seminaru nisu mogli prisustvovati: Darko Gedžić, Azem Karić, Haris Halkić, Haris Poprženović, Mirza Kazalagić (sudije A liste Prve lige FBiH), Edin Zijakić, Adi Šabić, Sahib Smriko, Emir Delić, Edin Redžović, Marko Brozović, Mario Grgić, Josip Vargić, Filip Jarić (sudije B liste Prve lige FBiH), Anto Kobaš, Esad Kudelić, Renato Buhić (delegati), Niko Lacić i Salem Kundo (posmatrači).

U dopisu koji je SIPA-a poslala u NS Federacije BiH, a koji prenosimo u cijelosti, pominju su i predstavnici pojedinih klubova, ali i predsjednik i generalni sekretar Federalnog saveza Irfan Durić i Eldin Baković, piše Faktor.

Svi oni čija imena se imena navedena u dopisu SIPA-e, prijavljeni su Discsiplinskoj komisije NS FBiH, a sudije, delegati i posmatrači suđenja, neće biti delegirani do okončanja postupka.

Dopis SIPA-e prenosimo u cijelosti:

– Državna agencija za istragu i zaštitu 11. novembra 2019. godine Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, dostavila je izvještaj o postojanju osnovane sumnje o počinjenom krivičnom djelu “Organizovani kriminal” iz člana 250. KZ BiH, “Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja” iz člana 383. KZ FBiH, a u vezi sa krivičnim djelom “Primanja dara i drugih oblika koristi” iz člana 380. KZ FBiH, počinjena od lica: Vladimir Dominković, predsjednik Komisije za sudije i suđenje Nogometnog saveza Federacije BiH, Ante Blješko, član Komisije za sudije i suđenje NS FBiH, Ilija Živković, sudija A liste Prve lige FBiH, Kenan Bajraktarević, sudija A liste Prve lige FBiH i Fuad Zahirović, posmatrač suđenja Prve lige FBiH.

Također, 13. novembra Tužilaštvu BiH je dostavljen izvještaj postojanja osnova sumnje o počinjenim krivičnim djelima “Organizovani kriminal” iz člana 250. KZ BiH, “Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja” iz člana 383. KZ FBiH, a u vezi sa krivičnim djelom “Primanje dara i drugih oblika koristi” iz člana 380. KZ FBiH, počinje od lica: Marka Brozovića, Maria Grgića, Josipa Vorgića i Filipa Jarića, sudija B liste Prve lige FBiH.

Kroz primjenu posebnih istražnih radnji iz člana 116. stava 2 tačke a) “Nadzor i tehničko snimanje telekomunikacija”, tačke d) “Tajno praćenje i tehničko snimanje osoba, transportnih sredstava i predmeta koji stoje u vezi s njima”, sprovođenih u predmetu Suda BiH broj S1 2K 032163 19 Krn i predmeta Tužilaštva BiH broj T20 0 KTO 0016173 19, došlo se do saznanja da su službena lica koristila razne usluge, u vidu uzimanja novčanih nagrada za način suđenja u korist konkretnih klubova, na račun i o trošku njih konzumirali hranu i piće, te koristili smještaj, koji su im plaćeni od predstavnika klubova. Radi se o sljedećim službenim osobama Nogometnog saveza Federacije BiH: Darko Gedžić, Azem Karić, Haris Halkić, Haris Poprženović, Mirza Kazalagić (svi sudije A liste Prve lige FBiH), Edin Zijakić, Adi Šabić, Sahib Smriko, Emir Delić, Edin Redžović (sudije B liste Prve lige FBiH), Anto Kobaš, Esad Kudelić, Renato Buhić (delegati), Niko Lacić i Salem Kundo (posmatrači).

Kao i predstavnici klubova, koji su službenim licima Saveza davali novac na način konkretnog suđenja, plaćali prenoćišta kao i konzumiranje hrane i pića: Edhem Ekmečić (NK Metalleghe-BSI Jajce, Ramiz Murtić (NK Igman Konjic), Aldin Kulenović (NK Jedinstvo Bihać), Nermin Kulenović (NK Jedinstvo Bihać), Zuhdija Islamović (NK Jedinstvo Bihać), Edin Mujčić (NK TOŠK Tešanj) i Damir Obad (HNK Čapljina).

Članovi Nogometnog saveza FBiH – Irfan Durić, predsjednik Izvršnog odbora NS FBiH, Eldin Baković, generalni sekretar NS FBiH, Naim Basara, dopredsjednik Takmičarske komisije NS FBiH i Osman Bačinović, komesar za sudije i suđenje Druge lige Centar, na način da su ishodovali napredovanje sudija i delegata bez obzira na njihovu uspješnost i plasman na listama.

Također, Armin Kukić iz Bugojna, sudija A liste, koji je novac davao Harizu Đelilbašiću, komesaru za sudije i suđenje u sezoni 2018/2019, za napredovanje na listi sudija. Muhamed Berberović iz Cazina, koji je putem Harisa Poprženovića, utjecao na ishod rezultata u korist NK Jedinstvo.

S obzirom na to da su navedeni, kao službena lica Nogometnog saveza Federacije BiH i Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH prekršili Pravilnike i procedure, te Kodekse N/FS BiH, NS FBiH, tako i UEFA i FIFA, navedeno Vam dostavljamo radi provođenja postupka iz Vaše nadležnosti – piše u dopisu iz SIPA-e koji je potpisao zamjenik direktora i generalni inspektor policije Đuro Knežević, a koji je prije seminara stigao na adresu Nogomentog saveza Federacije BiH, uz dodatak:

– Napominjemo da je za lica za koje postoje osnovi sumnje o počinjenju nekih od krivičnih djela, Tužilaštvu BiH dostavljen Izvještaj, dok za preostala lica navedena u aktu, nije utvrđena krivična odgovornost, što ih ne izuzima iz postupka utvrđivanja disciplinske odgovornosti.

Posljednja dešavanja u Prvoj ligi FBiH novi su udarac za bh. fudbal, a mnogi se, s razlogom, pitanju da li je uopće regularan prvi dio sezone?

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79