SIPA razbija lanac trgovine ljudima, vrše se detaljni pretresi

Aktivnosti se realiziraju u okviru JIT-a Tužilaštva BiH i pravosudnih i policijskih agencija Švedske, uz koordinaciju EUROJUST-a

Postupajući po nalogu tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a sve u okviru Zajedničkog istražnog tima (JIT), istražitelj Tužilaštva BiH nalazi se na terenu, gdje koordinira aktivnosti sa policijskim službenicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koji uz podršku MUP-a Republike Srpske, realizuju pretrese objekata i lišenja slobode na tri lokacije na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Aktivnosti se realiziraju u okviru JIT-a Tužilaštva BiH i pravosudnih i policijskih agencija Švedske, uz koordinaciju EUROJUST-a.

Iz Tužilaštva BiH navode da su objekti pretresa pod nadzorom policijskih službenika, a u toku su detaljni pretresi kuće-stana, pomoćnih prostorija, pratećih objekata, vozila, kao i pretres elektronskih uređaja, računara i telefona, a sa ciljem prikupljanja dokaza za vođenje postupaka u Bosni i Hercegovini i Kraljevini Švedskoj.

Osobe koje su pod istragom, osumnjičene su da su, zajedno djelujući, učestvovale u izvršenju više kaznenih djela, u kojima su oštećene žrtve trgovine ljudima iz izrazito ranjive populacije, te je izvršenjem kaznenih djela, ostvarivana velika imovinska koristi, koja je počinjenjem kaznenih djela pranja novca, sa ciljem legalizacije, ubacivana u finansijsko poslovanje.

Kaznena djela su počinjena na teritoriji BiH i Švedske, a što je rezultiralo formiranjem Zajedničkog istražnog tima.

Počinjena kaznena djela odnose se na radnu eksploataciju oštećenih, kaznena djela prevare i zloupotrebe prava iz socijalnog osiguranja, a iznos nezakonito stečene imovinske koristi dostiže najmanje 3,9 miliona eura, ističu iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni se terete za kaznena djela organizovani kriminal, a u vezi sa kaznenim djelom međunarodna trgovina ljudima, kao i kaznenim djelom pranje novca.

“U interesu istrage Zajedničkog istražnog tima kao i postupaka koji se vode u Bosni i Hercegovini i Kraljevini Švedskoj, u ovom trenutku, javnosti i medijima ne možemo saopćiti više detalja i informacija“, istakli su iz Tužilaštva BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79