SIPA u Prijedoru lišila slobode Sabahudina Kajdića zbog ratnog zločina

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su, po naredbi Tužilaštva BiH, u Prijedoru lišili slobode Sabahudina Kajdića (50), bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske.

On se tereti za krivična djela zločin protiv čovječnosti te individualna i komandna odgovornost. Sumnjiči se da je djela počinio tokom ratnih dešavanja 1992. i 1993. godine.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e Kajdić će biti predan u nadležnost Tužilaštva BiH.

Kajdić je još u oktobru 2016. godine osuđen zajedno sa Sretom Rokvićem na po tri godine robije zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Prijedoru.

Prema optužnici, Kajdić i Rokvić su u maskirnim uniformama i s puškama 17. avgusta 1992. godine iz osnovne škole u selu Gornja Puharska kod Prijedora odveli Sefera Beširovića, koji je prethodno tu doveden.

Oni su ga odveli u pravcu rudnika “Crna dolina”, a onda su ga na neutvrđen način likvidirali. Tijelo Beširovića do danas nije pronađeno.

Kako “Avaz” saznaje, istraga je vođena paralelno i protiv Boška Mudrinića iz Velikog Palančišta kod Prijedora. Međutim, on je preminuo 21. novembra ove godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79