SIPA u Ugljeviku uhapsila Ivana Đurića zbog ubistava i mučenja zarobljenih civila u Brčkom

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), na području Ugljevika, u ranim jutranjim satima, locirali su, identificirali i uhapsili Ivana Đurića, rođenog 1971. godine u Bijeljini.

Osumnjičeni je pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i tereti se da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada vojske, policije i paravojnih formacija, na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na širem području Brčkog, u svojstvu pripadnika Interventnog voda policije, postupao protivno odredbama
Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On se tereti da je počinio ubistva i druga nečovječna djela slične prirode, nad žrtvama koje su nezakonito zatočene i dovedene u logor Luka u Brčkom.

– Posebni odjel za ratne zločine prikupio je dokaze koji osumnjičenog terete da je direktno i lično, upotrebom vatrenog i hladnog oružja, na surov način, ubio dva zatočena civila bošnjačke nacionalnosti i jednog civila hrvatske nacionalnosti. Nadalje, osumnjičeni se tereti da je, zajedno sa Goranom Jelisićem, zvani “Adolf”(procesuiran i osuđen u MKSJ u Den Haagu), kao i drugim osobama, u više navrata tukao zatočenike bošnjačke, hrvatske i albanske nacionalnosti palicama, hladnim oružjem kao i za to posebno izrađenim metalnim predmetima, nanoseći im trajne i teške tjelesne i duševne povrede, vršio mučenja i zlostavljanja zatočenika, pljačkao i otimao novac i odjeću, te činio druga nečovječna djela i mučenja na ponižavajuće načine – saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Iz SIPA-e su kazali da je akcija hapšenja izvedena u saradnji sa pripadnicima MUP-a RS-a i MUP-a Tuzlanskog kantona.

Đurić se tereti za krivično djelo zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH.

Tokom dana, on će biti priveden postupajućem tužiocu, koji će ga ispitati i odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu prenos Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79