„Šire ga i kad ozdrave“ Koliko je zarazan rotavirus, na koji se sumnja kod oboljele djece na Jahorini

Učenici Osnovne škole „Branko Radičević“ iz Banjaluke, koji u okviru škole u prirodi boravili na Jahorini, a kod kojih su se pojavile stomačne tegobe, vratili su se svojim kućama i osjećaju se dobro.

Sa stomačnim virusom prije desetak dana suočilo se i 70 učenika iz dvije prijedorske osnovne škole, koji su takođe boravili u hotelu „Nebojša“ na Jahorini, dok je 20 završilo na infuziji. Rezultati uzoraka hrane i radne površine uzetih u ovom hotelu pokazali su da je sve u redu.

Kod jednog učenika potvrđen je rotavirus, a, iako nema zvanične potvrde, nije isključeno da je i kod đaka iz Banjaluke, s obzirom na simptome, riječ o istom virusu.

Ljekari objašnjavaju da se rotavirus lako širi, jer se radi o virusu sa visokom stepenom zaraznosti.

– Razlika između ovog virusa i drugih mikroorganizama koji napadaju probavni sistem je u načinu širenja. Rotavirus ulazi u organizam na dva načina: feko-oralnim i kapljičnim putem. Najčešče infekcije ovim virusom javljaju se od decembra do aprila, ali nije isključena pojava ove infekcije i u ostalim mesecima. Godišnje od rotavirusne infekcije u zemljama EU oboli 3,6 miliona djece – ističe za Srpskainfo načelnica službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo RS dr Nina Rodić Vukmir.

Prema njenim riječima, rotavirus je virus koji izaziva teške prolive, uglavnom kod odojčadi i male djece, mada može da se javi i kod odraslih.

– Praćen je povraćanjem, groznicom i dehidratacijom. Odgovoran je za 30 odsto infekcija gastrointestinalnog sistema kod dojenčadi i male djece. Djeca mogu širiti rotavirus neposredno prije pojave simptoma bolesti, za vrijeme trajanja bolesti i do sedam dana poslije bolesti. Infekcija se može dobiti od članova porodice ili od drugih bliskih kontakata. Među odraslima, infekcija rotavirusom može uzrokovati gastroenteritis – objašnjava dr Rodić Vukmir.

Period od momenta infekcije do pojave bolesti traje 24 – 72 časa, a bolest u prosjeku traje četiri do šest dana.

– Nakon 12 sati, bolest se ispoljava bolom u stomaku, jakim povraćanjem i povišenom temperaturom, a tokom iduća 24 sata počinje proliv. Glavna prijetnja za dijete je dehidratacija izazvana ovim simptomima. Gubitak tjelesne tečnosti predstavlja najveću opasnost do koje dovodi gastroenteritis, odnosno upala želuca i tankog creva,  uzrokovan rotavirusom. Što je dijete mlađe, infekcija ove vrste je opasnija – upozorava dr Rodić Vukmir.

Dehidratacija počinje kada tijelo izgubi dva procenta ukupne tečnosti, a  najčešći simptomi su: žeđ, gubitak apetita, suva koža, crvenilo u licu, tamna boja urina do smanjenog mokrenja, suva usta, umor ili slabost, drhtavica, vrtoglavica…Za dijagnostikovanje virusa potrebno je uraditi laboratorijski pregled stolice na rotavirus.

– Da bi se spriječila zaraza rotavirusom, potrebno je učestalo pranje ruku, posebno poslije vršenja fizioloških potreba, mijenjanja pelena, te prije jela ili pripremanja hrane. Takođe, potrebno je pažljivo pranje voća i povrća, temeljno čišćenje i dezinfekcija kontaminiranih površina, odmah poslije epizode bolesti korišćenjem hlornih preparata. Odmah ukloniti i oprati odjeću koja može biti kontaminirana virusom poslije epizode bolesti, a koristiti vruću vodu i sapun – ističe dr Rodić Vukmir.

Osobe koje imaju tegobe u vidu povraćanja i proliva, treba da piju dosta tečnosti, da spriječe dehidrataciju. Dehidratacija među malom djecom, starijima i bolesnima, predstavlja, najozbiljniju zdrastvenu posljedicu kao rezultat rotavirusne infekcije. Unos tečnosti i minerala jedini je način liječenja, jer se tako vrši nadoknada izgubljenog.

U banjalučkom Domu zdravlja kažu da u proteklom periodu nisu imali prijavljenih oboljelih od rotaviroze.

– Higijensko-epidemiološka služba naše ustanove nije službeno obaviještena o tome da je desetak banjalučkih osnovaca dobilo stomačne tegobe – ističu za Srpskainfo u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79