Šire se pogrešne informacije, CIK se oglasio: Važna obavijest za bh. građane koji će glasati van BiH

BiH UK Network, zajednica bh. udruženja u Velikoj Britaniji zbog informacija koje kruže socijalnim mrežama o glasanju na nekim drugim mjestima, osim u Ambasadama BiH ili Generalnim konzulatima, kontaktirali su i Centralnu izbornu komisiju BiH.

“Važno je napomenuti da nije moguće organizovati glasanje na nekom drugom mjestu, osim u Ambasadama BiH ili Generalnim konzulatima. Molimo Vas da pomognete da se netačne informacije prestanu širiti”, navodi se na stranici UK Netwok.

U nastavku možete pročitati zvaničan odgovor od Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH):

“U skladu sa Pravilnikom o upisu birača iz inostranstva i odlukom o Diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u kojima se planira organizovati glasanje na predstojećim izborima u BiH, osim u Ambasadama BiH ili generalnim konzulatima koji su predviđeni da se u njima organizujeglasanje u inostranstvu, nije moguće organizovati glasanje na nekom drugom mjestu, Minimalan broj prijavljenih birača za glasanje u DKP-u je 50.

Za dokad adrese boravka u inostranstvu može poslužiti neki dokument izdat kod nadležnih organa te države u kojem su navedeni lični podaci podnosioca zahtjeva za upis. Adresa na tom dokumentu treba da je ista kao ona koja je navedena na obrascu. Za Veliku Britaniju dokument može biti vozačka dozvola koaj sadrži te podatke ili neki drugi dokument izdat kod nadležnih organa, npr. “dokument iz porezne, policijske ili općinske uprave. Taj dokument može biti pisan i u elektronskoj verziji”, navodi se u odgovoru CIK-a BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79