Situacija eskalirala: Migranti na Vučjaku napali policiju

Grupa migranata fizički je napala nekoliko policajaca poslije čega je stiglo pojačanje Jedinice za podršku MUP-a Unsko-sanskog kantona, dok su mediji udaljeni iz kampa.

Prava drama se odvijala nakon što je u kamp Vučjak stigao kamion sa drvima kao pomoć migrantima tokom hladnih dana. Međutim grupa migranata je u tom trenutku legla pod kamion u znak protesta jer pod svaku cijenu žele napustiti kamp i krenuti ka granici sa Hrvatskom, piše Hayat.

Kada je policija pokušavala uspostaviti red i mir došlo je do fizičkog napada na policajce zbog čega su dva migranta privedena, a policajci su zaprijetili i upotrebom fizičke sile.

Situacija je izrazito napeta i u trenutku je eskalirala. Nakon napada policija je udaljila sve medijske ekipe iz prostora kampa.

Migranti su danas odbili hranu i vodu u znak protesta jer su nezadovoljni nehumanim uslovima u kampu Vučjak. Kazali su da ne žele ići u nove kampove na području BiH već žele krenuti ka zemljama Europske unije.

Komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović je danas poručila kako je ova lokacija neprihvatljiva za život migranata te pozvala na hitno zatvaranja Vučjaka.

Životni uslovi u ovom kampu dodatno su pogoršani nakon što je sinoć počeo padati snijeg.

Komentari

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79