Situacija je kompleksna: Struja će poskupjeti, ne zna se koliko?

Jučer je održan drugi sastanak na kojem se razgovaralo o poskupljenju struje, a završen je bez konačnog dogovora.

– Samo 10 od 10 hiljada kompanija troši 70 posto energije u FBiH, njima treba pomoći na jedan, a manjim kompanijama na drugi način. Ne smijemo ugroziti postojanje elektroprivreda, ali ako nema privrednika, onda one ni nemaju kome prodavati, kazao je Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije, dodavši da EPBiH izvozi 250 miliona KM vrijednosti struje.

NIŠTA NABRZINU

– Ali, zakon je takav da moramo biti konkurentni na tržištu, a cijena i dalje raste. Nemamo izrađenu sociokartu i zbog toga nećemo ići na povećanje cijene za građane. Danas imamo situaciju da je proizvodna cijena niža od one po kojoj se prodaje građanima, istakao je Džindić.

Napominje da se sada traži način na koji će se prevazići udar na privredu.

– I to je pomoć za šest mjeseci, a nakon toga se svi moraju prilagoditi promjenama, poručuje ministar i dodaje da se razgovaralo i o četiri parametra koja su dovela do poskupljenja u Evropi, a što se prelilo i na BiH.

– Organizovat ćemo tematsku sjednicu Vlade FBiH. Tada ćemo razgovarati i o poskupljenju i o pomoći. Razmotrit ćemo i naknadu za CO2, jer je EPBiH već ušla u sistem internog obračuna takse CO2, napominje Džindić i pojašnjava da se od ove pa do 2026. svake godine po 5 procenata povećava naknada u odnosu na prosječnu godišnju taksu CO2.

– Razmatrat ćemo i uticaj smanjenja potrošnje plina na povećanje potrošnje električne energije, najavljuje Džindić i dodaje da će se cijena struje u BiH uporediti s cijenama u državama regiona, jer “nije lako doći do konačnog rješenja”.

– Vlada FBiH ne može dozvoliti da se nešto uradi nabrzinu, zaključio je Džindić.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović također je kazao da je situacija kompleksna.

POTPISANI UGOVORI

Neke kompanije mogu izdržati 20 do 30 posto, a nekima je puno i ako struja poskupi i za tri do četiri posto, kaže Smailbegović

– Privreda očekuje da se udar smanji kako ne bi došlo do negativnih efekata. Vlada FBiH će morati da uradi presjek, a ne vidim problem u tome da se sačeka desetak dana. Dosad je bilo konstruktivno i nadam se da će se ovo riješiti u naredne dvije sedmice, istakao je Smailbegović i podsjetio da su neke kompanije već potpisale nove ugovore sa novim cijenama.

– Zasad znam za takvih 20 preduzeća. Cijene su više od 70 do 100 posto. Nama je prihvatljivo jednocifreno poskupljenje. Ima kompanija koje mogu izdržati i 20 posto poskupljenja, a neko ne može ni puno manje. Vlada zagovara diferencijalni pristup, da se posebno razgovara sa ovim velikim, kazao je Smailbegović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79