Situacija u BiH sve ozbiljnija: Ljekarske sobe pretvaraju u bolesničke

Sva trebinjska Covid odjeljenja su popunjena, a u Bolnici Trebinje je trenutno smješteno 107 pacijenata zaraženih koronavirusom, dok je sedam pacijenata u izolacionom dijelu, pa slobodnih kreveta više nema.

Potvrdio je to Stanko Buha, zamjenik direktora Bolnice Trebinje, za medicinska pitanja.

– To je bilo jutrošnje stanje, u međuvremenu smo morali da otpuštamo neke pacijente da bismo napravili mjesto za teže. Otpustili smo pacijente kojima nije završeno liječenje, ali mogu da nastave da primaju terapiju kući – istakao je Buha i dodao da je u toku proširivanja kapaciteta na način da će neke od ljekarskih soba biti pretvorene u bolesničke.

I dalje problem stvara nedostatak medicinskog osoblja.

– Do sada su nam se sa Biroa javila tri ljekara i četiri medicinske sestre, a nadam se da će ih biti još. Povukli smo i naše specijalizante iz Beograda i Banjaluke, tačnije one koji su mogli da dođu – pojasnio je Buha.

Dodao je da je ljekarski kadar sada koliko toliko popunjen, ali još uvijek nedostaje srednji medicinski kadar.

– Ne opada broj pacijenata kojima je potrebna hospitalizacija, ali je se nadam i uvjeren sam da će se bolnica izboriti sa tim. Za sada je regulisan i problem nedostatka kisika – naglasio je Buha.

Podsjetimo, više od polovine hospitaliziranih pacijenata u Bolnici Trebinje su mlađi od 70 godina, dok nema onih ispod 30 godina.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79