Siva ekonomija: Većina onih koji rade na dnevnicu vole da kažu „ma j*beš državu, ona svakako uzima pare bolje da ja dobijem 50KM više“

Siva ekonomija.

Svi smo bili djeca i učenici. Sjetite se situacije kada treba da pobjegne sa časa cijeli razred. Da li se to ikada u istoriji desilo? Nikada.

Uvijek je bio jedan “srećo” što je ostao i bio dobrica za nastavnike i profesore. Baš tako je i sad, niko ne želi da kaže, loše mi je na poslu, radim na dnevnicu i ja to ne želim, a ustvari taj isti samo želi da bude dobrica za poslodavca i da mu se ne zamjeri (ne dao Bog mu se zamjeriti, gluvo bilo). Da li je ta osoba dobra za sebe?

Većina onih koji rade na dnevnicu vole da kažu „ma j*beš državu, ona svakako uzima pare bolje da ja dobijem 50KM više“.

Prihvatiš se rada na crno i upadne inspekcija, 50/50 ti je šansa, zavisi koliko je poslodavac jak i da li poznaje tog inspektora (da se ne lažemo mito je javna tajna), e onda kada ti pukne kaznu od 500-2000KM, kriv ti je vlasnik, kriva država, je*eš svima sve po redu. Poslodavac se izvuče lako on to plati, a ti prijatelju krivi državu umjesto sebe.

Neko je silom prilika prihvatio da radi na dnevnicu ali suštini je ista.

Bez obzira što učenik trebao odgovarati pa je ostao (uvijek postoji sljedeći čas odgovaraće), tako postoji uvijek i drugi poslodavac koji će dati normalne uslove rada kada radnik odbije da radi na crno i one koji uništavaju privredu. Dakle sami smo sebe doveli do toga.
Ne plaćanjem poreza, doprinosa ne ispaša samo država koja nam je za sve „kriva“, a u stvari treba da sagledamo širu sliku. Krivi su oni koji neće da rade po pravilima i opet se vraćamo na to „kada dođeš u starost i ne budeš imao dovoljno staža za penziju krivi državu, krivi sistem i nemoj zaboraviti da SEBE kriviš najviše“.

To što su nam mali materinski dodatak, dječji dodatak, tuđa njega i pomoć, penzije, sva socijalna primanja, borački dodatak, plate doktora, policije, profesora i naših minimalnih plata opet krivi sebe jer si ti to dozvolio.

Rješenje; Veće novčane kazne, a i po mogućnosti zatvorske, jer samo se tako može stati u kraj ovoj situaciji!

Prijavi korupciju, prijavi rad na crno i biće svima puno bolje, neće preko noći ali sigurno hoće u dogledno vrijeme.

Ako nećeš ti, ko će?

Priključi se Facebook grupi za zaštitu prava radnika OVDJE

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79