Sivro: Nastavnici osnovnih škola u KS ne žele raditi za manje novca

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije zaprimio je 3. januara Prijedlog pedagoških standarda i normativa koje je izradilo Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, a čije se usvajanje očekuje. Sindikat upozorava na novi nasrtaj na stečena prava prosvjetnih radnika, izražavajući nezadovoljstvo promjenama u obračunu radne sedmice nastavnika, koje su, prema njihovom mišljenju, nepovoljne za sve nastavnike, posebno razrednike.

Predsjednik sindikata Saudin Sivro ističe kako je Prijedlog promijenio cjelokupni koncept obračuna radne sedmice nastavnika na štetu svih, te naglašava da će 2024. godina biti godina stalnih protesta i štrajkova prosvjetnih radnika kako bi se obranila stečena prava i borila za dostojanstvene plaće.

Sivro navodi da je sporno poglavlje 5.2. koje opisuje poslove nastavnika i raspored vremena unutar 40-satne radne sedmice. Ako se ovakav prijedlog usvoji, tvrdi Sivro, rezultirat će time da će pojedini raditi isto za manje novca, neki će raditi više za istu plaću, a drugi će raditi manje i za manju plaću. Nastavnici se putem peticije protive brisanju dijelova 5.3. i 5.4. iz važećih standarda i zahtijevaju zadržavanje svih stečenih prava iz 2018. godine.

Potpisi nastavnika prikupljat će se do 9. januara, a peticija će biti dostavljena premijeru Kantona Sarajevo Nihadu Uku, uz zahtjev za sastanak. Ukoliko sastanak ne bude ostvaren ili zahtjevi nastavnika ne budu uvaženi, prijeti se štrajkom i prosvjedima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79