Sjajna ideja: Džematski odbor daruju porodice, prvo dijete 100 KM, drugo 200, treće dijete 300, četvrto 500 KM,..

Sjajna ideja: Džematski odbor daruju porodice, prvo dijete 100 KM, drugo 200, treće dijete 300, četvrto 500 KM,..


Prvo dijete darovat će se iznosom od 100 KM, drugo 200, treće dijete 300, četvrto 500 KM, a za peto i svako naredno iznosom od 1.000 KM – odluka je Džematskog odbora poddžemata Donja Večeriska, koji je u okviru džemata Vitez.

Odluka je izazvala dosta pozitivnih reakcija, a istu odluku donio je i Izvršni odbor Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Orašje.

– Više je razloga u pitanju zbog kojih smo se odlučili na ovaj projekat, ali ja ću navesti samo onaj osnovni. Naime, u posljednjih godinu dana u našem džematu (Donja Večeriska kod Viteza) se nije rodila niti jedna beba. U isto vrijeme broj umrlih je veliki. Ovim projektom želimo poručiti našoj omladini da stupaju u brak i rađaju djecu – kazao je za Preporod.info Fahrudin Haskić, predsjednik Džematskog odbora džemata Donja Večeriska.

Džematski odbor će po rođenju djeteta posjetiti porodicu, novčano darovati u iznosu zavisno od broja djece u toj porodici i s jednim primjerkom Časnog Kur'ana.

Radi se o spontanoj inicijativi lokalnog karaktera jednog naselja koje pripada džematu Vitez, objasnio je Omer-ef. Sikira, imam džemata i glavni imam MIZ Vitez.

Naveo je kako je broj domaćinstava u ovom naselju 110.

Identičnu odluku donio je Izvršni odbor MIZ Orašje 8. marta ove godine.

Redžo-ef. Sivić, glavni imam MIZ Orašje, za Preporod.info je kazao kako su kao mali medžlis odlučili dati neku svoju skromnu podršku mladim porodicama, jer svjesni su i činjenice stalnog i velikog odlaska mladih iz svih dijelova naše zemlje.

– Sličan primjer vidjeli smo u Medžlisu Islamske zajednice Vitez i u razgovoru s Izvršnim odborom našega medžlisa donijeli smo jednu sličnu odluku. Nadamo se da će ovo biti primjer i ostalima, da kroz naše džemate i na ovaj način podržavamo naše mlade te da ih pokušamo barem na ovaj skroman način zadržati u našoj zemlji i potaknuti ih na važnost porodice i potomstva – naglasio je Sivić.

Svaki pojedinac nam je važan, nastavlja Sivić, posebno u manjim i pograničnim sredinama kao što je Orašje. Primijeti se kada jedan čovjek napusti grad, kamoli jedna porodica.

Ovdje nam je ova odluka jako važna. Zato smatramo ovu odluku izuzetnom i drago nam je da je stupila na snagu. Ako Allah da bereketa s ovim, u budućnosti se može govoriti i o povećanju ovih iznosa darivanja, ako Bog da – istaknuo je Sivić.

Od 8. marta kada je bila sjednica, svako novorođeno dijete u Orašju čiji su roditelji redovni članovi MIZ Orašje, će darovati prigodnim novčanim prilogom i primjerkom Časnog Kur'ana.

– Iznose možemo pogledati na odluci, a za svako drugo, treće, četvrto dijete i više, Medžlis će darovati još većim predviđenim iznosom. Ovo radimo u cilju davanja značaja mladim bračnim parovima i onima koji će stupiti u brak, ako Bog da, kao i podizanju svijesti ostanka i opstanka na našim prostorima.

Ponosni smo na ovu odluku i ponosni smo na članove našega medžlisa koji redovno uplaćuju godišnju članarinu. Ovo je i njihova zasluga, jer uplatom članarine podržavamo sve naše projekte, sve ove stvari koje zajednički radimo – napomenuo je glavni imam Sivić.

Podsjetio je i na riječi Izet-ef. Čamdžića da članarina nije ulaganje u smrt, nego je članarina borba na Božijem putu.

– Sve ove stvari koje radimo i koje ćemo raditi, ako Bog da, su i zaslugom davanja godišnje članarine i time svi učestvujemo u kreiranju što boljeg vjerskog života na našem području, kroz ovakve aktivnosti za mlade, kroz mekteb, tribine, razne manifestacije, a i ovu odluku koja će zasigurno ostaviti dobar utisak, a i primjer drugima da radimo i podržavamo jedni druge. Zato članarinu trebamo doživjeti na ovaj način, kao borbu na Božijem putu i afirmaciju svih ovih pozitivnih vrijednosti za koje će Allah sigurno sve nas nagraditi – kazao je Sivić.

Treba podsjetiti da Rijaset Islamske zajednice, odnosno reisul-ulema Husein-ef. Kavazović, već pet godina daruje porodice sa pet, odnosno šest i više djece.

– Nazvali smo ga poklon reisul-uleme porodicama s više djece zbog preporuke, mogu kazati i insistiranja uvaženog reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića da, pored podrške porodicama slabijeg materijalnog stanja koja se realizira preko Ureda za društvenu brigu, i preko Odjela za brak i porodicu na ovaj način budemo podrška svim našim porodicama koje se odluče da imaju više djece i kojima Allah, dž.š., daruje porod – kazala je nedavno našem portalu dr. Safija Malkić, voditeljica Rijasetovog Odjela za brak i porodicu preko kojeg se realizira projekat.

Projekat se finansira iz fonda Bejtul-mal, iz namjenskih sredstava za podršku braku u porodici i za afirmaciju i promociju bračnih i porodičnih vrijednosti.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija