Sjajne vijesti iz Njemačke: Izglasana Uredba o doseljavanju radnika sa zapadnog Balkana

Post [M,D] First paragraph - 300x250

Tokom glasanja odbijen je prijedlog četiri njemačke savezne države da se kvota od 25 hiljada potpuno ukine te da se omogući njeno neograničeno važenje.

Njemački Bundesrat upravo je većinom glasova prihvatio prijedlog Vlade Njemačke o uvođenju kvote od 25 hiljada radnih dozvola na godišnjem nivou za nekvalifikovanu radnu snagu sa zapadnog Balkana.

Ovim glasanjem uredba Vlade Njemačke, nakon objavljivanja u “Službenom glasniku”, stupa na snagu, a počet će važiti od 1. januara, nakon što trenutna uredba stupi van snage. Ujedno je prihvaćen prijedlog Vlade da se važenje uredbe vremenski ograniči do kraja 2023. godine.

Post [M,D] Text - ADX / Video

Tokom glasanja, odbijen je prijedlog četiri njemačke savezne države da se kvota od 25 hiljada potpuno ukine te da se omogući njeno neograničeno važenje, pišu “Nezavisne”.

Inače, radnici sa zapadnog Balkana u Njemačku dolaze po tri različita osnova. Jedan osnov je spomenuta uredba, koja omogućava zapošljavanje radnika bez diploma.

Drugi osnov je Zakon o doseljavanju stručne radne snage, usvojen proljetos, koji omogućava olakšanu proceduru za doseljavanje potrebnih kvalifikovanih radnika, bilo sa zanatskom ili tehničkom srednjom školom ili fakultetskim obrazovanjem iz oblasti tehničkih nauka. Jedini izuzetak su informatičari, za koje ne treba diploma, već dokaz o radnom iskustvu.

Post [M,D] Text - ADX / Video

Treći osnov je doseljavanje medicinskog osoblja i njegovatelja s obzirom na to da Njemačka ima velike potrebe i deficite u ovoj oblasti.

Uredba o doseljavanju nekvalifikovane radne snage posebno je interesantna njemačkim građevincima, koji se putem Udruženja poslodavaca Njemačke žale da za nekoliko godina neće imati dovoljno radnika, te da je uvoz radne snage od vitalne važnosti za njihovu branšu. Nekvalifikovane radnike traži i turistička branša, ali je potražnja za njima usljed korone opala.

Njemački mediji ističu da korona nije smanjila potrebu za radnom snagom, a usvajanjem stimulativnog paketa za pomoć evropskoj privredi očekuje se nagli rast tokom sljedeće godine, koji bi, kako je rečeno, mogao biti ugrožen ako ne bude bilo dovoljno radnika.

Post [M,D] Text - Linker

Njemački privrednici su se, također, žalili da procedure za dovođenje radnika traju veoma dugo, a na ovaj problem ukazivali su i građani BiH koji su tražili radne dozvole u Ambasadi Njemačke u Sarajevu. Ovaj problem bio je osnov činjenice da je godišnje u Njemačku otišlo tek 29 hiljada nekvalifikovanih radnika. Budući da je Njemačka najavila širenje kapaciteta u konzularnim odjeljenjima, ako bude ukinuta kvota od 25 hiljada, može se očekivati procesuiranje znatno većeg broja radnika.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79