Sjajne vijesti sa Aerodroma Sarajevo: Iz glavnog grada BiH ponovno će letjeti nikobudžetne kompanije

Avioindustrija je jedna od gospodarskih grana koje su najviše pogođene pandemijom koronavirusa.

Kako je za N1 rekla stručna saradnica za odnose s javnošću Sanja Bagarić-Arnaut, i Međunarodni aerodrom Sarajevo u ovom trenutku dijeli sudbinu brojnih drugih zračnih luka i avioprijevoznika širom svijeta.

No, kako je za N1 potvrđeno, uskoro se očekuje obnavljanje nekoliko linija iz Sarajeva.

“Zbog restriktivnih mjera koje su na snazi u većini zemalja svijeta i vrlo kompliciranih uvjeta putovanja u pogledu neophodne putne dokumentacije te drugih faktora, poput straha od zaraze, smanjene kupovne moći građana, većina njih se nerado odlučuje za putovanja, posebno ona turistička. Od početka pandemije, u periodu od 1. 3. do 24. 11. 2020. godine, zabilježen je pad prometa, i to aviooperacija 65 posto, a putnika u istom periodu 87 posto, u odnosu na isti period prošle godine”, rekla je Sanja Bagarić-Arnaut.

Uspostava i obim letova, ističe, u velikoj mjeri ovisit će o restrikcijama koje budu na snazi.

“S obzirom na to da su dvije vodeće svjetske organizacije iz oblasti zdravstva i zrakoplovstva (WHO i IATA) ocijenile putovanja, odnosno boravak u zrakoplovu i zračnim lukama sigurnim, te da predstavljaju relativno nizak zdravstveni rizik kada je u pitanju mogućnost zaraze koronavirusom, vjerujemo da će u narednom periodu ipak doći do većeg interesa za putovanja i kod samih građana. Mi moramo istaći da na Međunarodnom aerodromu Sarajevo provode se sve higijensko-epidemiološke mjere u skladu sa preporukama nadležnih zdravstvenih tijela, što putovanje sa sarajevske zračne luke i boravak na njoj čini gotovo u potpunosti sigurnim kada je u pitanju mogućnost zaraze koronavirusom. Također i naši partneri, aviokompanije ulažu ogromne napore u osiguranje uvjeta, a kako bi se rizik od širenja zaraze u zrakoplovima smanjio na najmanju moguću mjeru”, kazala je.

Sanja Bagarić-Arnaut dodaje kako istraživanje koje je objavila IATA, kaže da su između januara i jula ove godine zabilježena tek 44 slučaja zaraze koronavirusom za koje se sumnja da je infekcija prenesena tokom leta. U isto vrijeme, 1,2 milijarde putnika letjelo je u ovom periodu.

Trenutno se preko sarajevskog aerodroma odvijaju letovi kompanija “Turkish Airlinesa” (Sarajevo – Istanbul, šest puta sedmično), “Air Serbia” (Sarajevo – Beograd, četiri puta sedmično), “Austrian Airlines” (Sarajevo – Beč, četiri puta sedmično), “Pegasus” (Sarajevo – Istanbul, četiri puta sedmično), “Flydubai” (Sarajevo – Dubai, četiri puta sedmično), “Croatia Airlines” (Sarajevo – Zagreb, jednom sedmično).

“Od sredine idućeg mjeseca očekuje se obnavljanje i letova kompanije ‘Wizz Air’ za Budimpeštu, dva puta tjedno. Od istog mjeseca i kompanija ‘Eurowings’ bi trebala obnoviti letove za Keln i Štutgart. Napominjemo da zbog situacije sa pandemijom Covida-19, situacija s letovima se konstantno mijenja te aviokompanije zadržavaju pravo izmjene reda letenja. Kada je riječ o planovima za budući period, a kako je dogovoreno na sastanku održanom prošloga tjedna, Turistička zajednica Kantona Sarajevo i predstavnici turističkih agencija će s hotelijerima napravit atraktivne pakete za boravak turista iz Ujedinjenih Arapskih Emirata prema njihovim željama i interesima”, kazala je Sanja Bagarić-Arnaut.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79