Sjećanje na posjetu princeze Diane BiH, bila je i na utakmici sjedeće odbojke u Zenici

Ovih dana se navršavaju 24 godine od posjete Bosni i Hercegovini, princeze Diane. Ona je bila u posjeti našoj zemlji od 9. do 11. augusta 1997. godine u sklopu velike humanitarne kampanje za uklanjanje mina.

Između ostalog, posjetila je Zenicu. Posjeta je bila vrlo sadržajna, a princeza Diana prisustvovala je u pratnji bivšeg zeničkog gradonačelnika Besima Spahića utakmici sjedeće odbojke u sali današnje Druge gimnazije u Zenici. Susrela se i sa porodicama stradalih od mina iz vremena agresije na BiH.

Vijest o ovoj posjeti objavili su svi svjetski mediji. Ovo je bila posljednja humanitarna posjeta, jer je 31. augusta 1997. godine princeza Diana poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu.

 

Diana, princeza od Velsa, 10. augusta 1997. godine srela se u Bosni i Hercegovini sa žrtvama mina u sklopu svoje kampanje kojom je željela skrenuti pažnju na globalni problem neeksplodiranih ubojitih sredstava.

Princeza Diana je u BiH provela tri dana i obišla je žrtve u nekoliko bh. gradova, pružila im podršku i nadu u bolje sutra.

Ova posjeta našoj zemlji bila je nažalost posljednja humanitarna posjeta omiljene princeze jer je dvadesetak dana nakon poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu.

Princezu je u Sarajevu dočekao Ken Rutherfod, britanski profesor, jedan od osnivača organizacije Landmine Survivors Network (LSN).

Princeza Diana se tokom posjete BiH nije željela sretati s političarima, ona je svoju posjetu opisala kao “potpuno privatnu”. Željela je posjetiti domove žrtava mina i sresti se s lokalnim udruženjima invalida i specijalista za rehabilitaciju.

Mnogi su bili sretni zbog posjete i cilja princeze Diane na ukazivanje na veliki problem, posebno u zemlji za koju se tada procjenjivalo da ima oko milion zaostalih mina iz rata.

Drugog dana njena posjeta princeza je imala iznenađenje – rođendanski poklon za čovjeka koji je nastradao od mine. Muhamed Šoljankić izgubio je stopalo 1994. godine i princeza Diana je u okviru svoje posjete njemu poklonila protetičko stopalo koje nije mogao sam nabaviti.

U BiH se sastala s još nekoliko žrtava u nekoliko gradova u BiH.

 

U Zenici je princeza prisustvovala utakmici u sjedećoj odbojci.

Trećeg i posljednjeg dana obilaska BiH princeza Diana boravila je u Sarajevu, gdje je posjetila civile povrijeđene minama. Tada je obišla kuću 15-godišnje Mirzete Gabelić koja je u 1997. godine u februaru izgubila dio noge kada je stala na minu na putu do lokalne pijace.

Kasnije istog dana princeza Diana je posjetila Centar za uklanjanje mina u kasarni Maršal Tito u Sarajevu. Priređen je i poseban program za princezu, a SFOR-ovi vojnici koji su bili svuda oko kasarne kazali su da je bila opuštena i sretna.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79