Sjećate li se zgrade Vlade koju su građani 2014. zapalili: Evo kada se obnavlja!

Rekonstrukcija zgrade koja je zapaljena u masovnim demonstracijama 2014. godine u Tuzli, poznatije među građanima kao SodaSo, mogla bi početi iduće godine. Ugovor o izradi glavnog projekta je danas potpisan, a očekuje se da dokumentacija bude pripremljena za četiri mjeseca.

Rekonstrukcija zgrade koja je zapaljena u masovnim demonstracijama 2014. godine u Tuzli, poznatije među građanima kao SodaSo, mogla bi početi iduće godine. Ugovor o izradi glavnog projekta je danas potpisan, a očekuje se da dokumentacija bude pripremljena za četiri mjeseca.

Naime, predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona danas su potpisali ugovor sa izabranim izvođačem radova za izradu glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje objekta SodaSo u Tuzli.

Riječ je o objektu koji je zvanično u vlasništvu kantonalne vlade, a rekonstrukcija mu je neophodna zbog oštećenja koja su nastala usljed požara, nastalog u vrijeme masovnih demonstracija 2014. godine.

Nakon završenog postupka javne nabavke za izradu idejnog rješenja, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK je u martu ove godine pokrenulo postupak javne nabavke za izradu glavnog projekta.

U postupku javne nabavke prijavila su se tri ponuđača sa područja Bosne i Hercegovine, a u konačnici je za izradu glavnog projekta izabrana kompanija HG – Inženjering iz Tuzle.

“Nakon prve objave javne nabavke uspješno smo izabrali izvođača radova i to nam u mnogome ubrzava cijeli proces. Jedna od najvažnijih tačaka, a koja definiše i rok za završetak ovih aktivnosti predviđa da glavni projekat dobijemo za četiri mjeseca, a s tim u vezi dalje očekujemo da do kraja godine dobijemo građevinsku dozvolu i raspišemo i tender za nabavku izvođača radova na rekonstrukciji i adaptaciji objekta”, kazala je ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić.

Ukupna vrijednost ugovora je 48.789 KM, a glavni projekat će pokazati i koliko novca će trebati za izvođenje radova na rekonstrukciji.

“S arhitektonskog aspekta i nama kao kompaniji HG – Inženjering realizacija ovog projekta bit će jedna referenca, a kantonu i gradu to treba da bude jedan reprezentativni i jedan od najljepših objekata u Tuzlanskom kantonu. S naše strane učinit ćemo sve da odgovorimo postavljenom zadatku i da u zadatom roku isporučimo glavni projekat za rekonstrukciju zgrade Vlade TK”, kazao je vlasnik kompanije HG – Inženjering Dženan Čorbić.

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić smatra da je ovaj projekat izuzetno opravdan i ekonomičan, s obzirom da kanton za zakup prostora koje koriste kantonalne institucije godišnje izdvaja više od milion KM.

“Mi smo ovu mjeru, imajući u vidu nepredvidivost procedure javnih nabavki, planirali okončati u četvrtom kvartalu ove godine te nam činjenica da smo ovaj posao ovako brzo realizirali čini posebno zadovoljstvo jer time značajno ubrzavamo sljedeće procedure i postupanja kako bi smo već sljedeće godine mogli započeti radove na tom objektu. Očekujem da to bude izuzetno reprezentativan javni objekat. Objekat kojim će se Tuzla, Tuzlanski kanton, ali i šira regija ponositi kao administrativnim centrom ovog područja”, naveo je Halilagić.

Spaljena zgrada SodaSo nalazi se u tuzlanskom naselju Slatina, a prema idejnom rješenju predviđeno je da predstavlja modernu građevinu koja prati sve savremene arhitektonske parametre.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79