Sjećate se prijedloga Štefana Fulea o Izbornom zakonu BiH?

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je danas potvrdio da je izgledno da će se dio Izbornog zakona, koji se odnosi na izbor članova Predsjedništva mijenjati u skladu sa prijedlogom bivšeg zvaničnika EU Štefana Fulea. Ovom prilikom podsjećamo šta Fuleov prijedlog podrazumijeva.

Fule, kao evropski komesar za susjedstvo i proširenje, te predsjednici političkih stranaka su dugo pregovarali o tome šta promijeniti u Izbornom zakonu. Maratonski pregovori su trajali do 2014. godine, ali nisu uspješno okončani – Zakon je ostao nepromijenjen.

Njegov prijedlog o načinu izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a koji se biraju iz Federacije, bio je kompleksan.

Podrazumijevao je da ovaj entitet ostane jedna izborna jedinica uz klauzulu pozitivne diskriminacije koja postoji npr. u Belgiji.

Klauzula znači da bi drugi član Predsjedništva bio onaj koji bi dobio više glasova u kantonima u kojima prvi član nema više glasova. To znači da bi kandidat koji osvoji najviše glasova u Sarajevskom, Tuzlanskom ili Zeničko-dobojskom kantonu ispao iz utrke u kantonima gdje su Hrvati većinsko stanovništvo.

Iz SDA su u aprilu ove godine poručili da se ovaj prijedlog izbornog modela neće razmatrati u pregovorima. Međutim, nakon današnjeg sastanka sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Matthewom Palmerom i izvršnom direktoricom za Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst, Izetbegović je naglasio da su izgledne izmjene Izbornog zakona upravo u skladu sa Fuleovim prijedlogom.

“Mi smo se približili da se ostvare rješenja, kroz Aprilski paket, kroz Fuleov model, kroz ranije pregovore, sad je potrebno donositi odluke. Jedan ogroman put je iza nas. Tako da imamo približene stavove, treba nešto spremnosti, nešto hrabrosti da se naprave iskoraci, da svako da neku koncesiju da napravimo rješenje dobro za Bosnu i Hercegovinu”, kazao je predsjednik SDA ranije danas.

Potom je pozvan da prisustvuje sastanku predsjednika HDZ-a Dragana Čovića, Palmera i Eichhorst. Po završetku ovog sastanka je istakao da je današnji ključan sastanka opozicionih stranaka i Palmera, dok je Čović naveo da se u “relativno kratkom periodu može doći do rješenja”.

Analitičar, politolog i saradnik Vijeća za demokratizaciju politike iz Berlina Bodo Weber u martu je kazao da Izborni zakon u BiH treba mijenjati tako da se smanji mogućnost manipulacija izbornog procesa koje su vidljive na svim izborima, a da se sve ostalo kao i zahtjevi HDZ-a tiču ustavnog poretka.

“Dakle oni bi trebali biti dio sveobuhvatnog procesa promjene ustava. Kriv je bivši komesar za proširenje Stefan Füle koji je prije decenije prihvatio HDZ-ovu igru da se ispod ‘implementacije presude Sejdić-Finci’ spakuje projekt trećeg entiteta kao platforma za pregovore s Europskom unijom”, mišljenja je bio Weber

Američki zvaničnik Matthew Palmer će se sutra pojedinačno sastati i sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kao i sa članovima parlamentarne Interresorne radne grupe za izmjenu Izbornog zakona.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79