Sjednica NSRS: Rasprava i o Inzkovom pismu i oduzimanju povelja ratnim zločincima

Narodna skupština Republike Srpske danas nastavlja sjednicu, a raspravljat će se o “inicijativi za razgovor i dijalog između strana Republike Srpske i Federacije BiH, kao i tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rješenjima za BiH”, što je prijedlog Kluba poslanika SNSD-a.

Dnevnim redom obuhvaćeno je i pismo visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka upućeno predsjedniku NSRS i klubovima poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Inzko je u pismu tražio da se u roku od tri mjeseca ponište povelje koje je Narodna Skupština dodijelila osobama osuđenim za ratne zločine.

Među nagrađenima bili su i svi bivši predsjednici Narodne skupštine i članovi prvog Predsjedništva RS, uključujući Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Biljane Plavšić, čiji su postupci tokom orižanog sukoba šokirali svijet i uzrokovali nezamislive ljudske patnje”, naveo je Incko u pismu.

Karadžić, Krajišnik i Plavšić, pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju osuđeni su za ratne zločine.

Poslanici će razmatrati i Informacije o obavezama koje za BiH i Republiku Srpsku proističu iz procesa pridruživanja EU sa pregledom mjera i aktivnosti realizovanih tokom 2020. godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79