Sjednice Vijeća ministara BiH završila: Brojne odluke izglasane

Sjednice Vijeća ministara BiH završila: Brojne odluke izglasane


Na sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, održanoj u Sarajevu, donesene su brojne odluke koje obuhvataju različite oblasti, od imenovanja i izmjena u koordinacijskim tijelima do međunarodnih sporazuma i projekata.

Imenovanje predsjednika Konkurencijskog vijeća Ivo Jerkić je imenovan za predsjednika Konkurencijskog vijeća na period od jedne godine, počevši od 26. jula 2024. godine. Jerkić preuzima ovu funkciju od Adise Begić, koja je bila predsjednica od 26. jula 2023. godine.

Prijedlog sporazuma s Populacijskim fondom UN-a Na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova utvrđen je Prijedlog sporazuma između Vijeća ministara BiH i Populacijskog fonda Ujedinjenih naroda (UNFPA). Ovim prijedlogom se preuzima primjena sporazuma iz 1995. godine između BiH i UNDP-a, s potrebnim izmjenama koje će se odnositi na aktivnosti i osoblje UNFPA-a u BiH. Prijedlog sporazuma će biti dostavljen Predsjedništvu BiH na razmatranje, uz preporuku da se privremeno primjenjuje od dana potpisivanja, a predloženi bh. potpisnik je ministar vanjskih poslova BiH.

Izmjene u Koordinacijskom tijelu za Trgovsku goru Na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donesena je Odluka o izmjeni Odluke o imenovanju članova Koordinacijskog tijela BiH za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori. Ivan Lasić, aktualni direktor Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost, imenovan je umjesto Marinka Zeljke.

Formiranje Savjetodavnog vijeća za implementaciju Proširenog parcijalnog sporazuma VE Na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, formirano je Savjetodavno vijeće za implementaciju Proširenog parcijalnog sporazuma Vijeća Evrope o kulturnim rutama. U vijeće su imenovani predstavnici nadležnih institucija na različitim razinama vlasti u BiH. Cilj ovog vijeća je implementacija sporazuma i razmatranje inicijativa za pristupanje postojećim i kandidiranje novih kulturnih ruta.

Preporuke za kantonalne liste lijekova Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o koracima za rješavanje diskriminacije stranih farmaceutskih kompanija u vezi s esencijalnim listama lijekova na kantonalnom nivou. Naglašena je važnost ispunjenja preporuka sa sastanaka Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju te Pododbora za trgovinu i industriju, kako bi se osiguralo provođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Projekat digitalizacije javnih RTV servisa u BiH Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva komunikacija i prometa o statusu Projekta digitalizacije javnih radiotelevizijskih servisa. Potpisivanjem ugovora o nabavci opreme za digitalni prijenos i emitiranje, rok za završetak projekta je 510 dana od 3. januara 2024. godine. Završetkom druge i treće faze projekta omogućit će se praćenje zemaljske televizije putem novog digitalnog signala u većem dijelu BiH.

Analiza vanjskotrgovinske razmjene za 2023. godinu Usvojena je Analiza vanjskotrgovinske razmjene BiH za 2023. godinu. Ukupna robna razmjena iznosila je 44,47 milijardi KM, s vanjskotrgovinskim deficitom od 11,07 milijardi KM. Najviše se izvozila električna energija, dok su naftna ulja dominirala uvoznom robom. Glavne izvozne destinacije bile su Njemačka, Hrvatska, Srbija, Austrija, Italija i Slovenija, dok su najveći uvoznici bili Italija, Njemačka, Srbija, Kina, Hrvatska i Turska.

Implementacija Konvencije MEDICRIME Vijeće ministara BiH usvojilo je izvještaje o radu Multisektorske radne grupe za praćenje implementacije Konvencije Vijeća Evrope o krivotvorenju medicinskih proizvoda (MEDICRIME). BiH je aktivno uključena u globalne operativne akcije i međunarodne istrage za sprječavanje i suzbijanje krivotvorenja medicinskih proizvoda.

Saglasnost za imenovanje austrijskog odbrambenog atašea u BiH Dana je saglasnost za imenovanje zastavnika I. klase Hagera Mihaela za pomoćnika odbrambenog atašea Republike Austrije u BiH, sa sjedištem u Sarajevu.

Glasanje državljana Bugarske u BiH Vijeće ministara BiH dalo je saglasnost za organizaciju glasanja bugarskih državljana na teritoriju BiH povodom izbora za članove Narodne skupštine Bugarske i članove Evropskog parlamenta. Glasanje će biti održano 9. juna 2024. godine u Ambasadi Bugarske u Sarajevu.

Javni konkurs za zamjenika koordinatora za reformu javne uprave Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH je zadužen da, u saradnji s Uredom predsjedavajuće, raspiše novi javni konkurs za poziciju zamjenika koordinatora za reformu javne uprave, nakon što nije prihvaćeno imenovanje Samira Sabljice zbog sumnje u narušavanje procedure. Dužnost vršioca ove dužnosti nastavlja obavljati Amira Mašović.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija