Sjetili se predmeta “Ikona”: Realiziraju se aktivnosti u okviru međunarodne pravne pomoći

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je danas da nastavlja rad u predmetu „Ikona“, te da je u toku realizacija aktivnosti u sklopu međunarodne pravne pomoći.

– U vezi s predmetom poznatom u javnosti kao “Ikona”, možemo odgovoriti da je predmet u radu i da se realiziraju aktivnosti u okviru međunarodne pravne pomoći – rečeno je Feni u Tužiteljstvu BiH.

U interesu rada na predmetu u ovom trenutku nisu mogli dati više informacija.

Radi se o predmetu koji je Tužiteljstvo BiH formiralo 18. decembra 2020. godine kako bi se izvršile provjere i ispitali navodi o tome kako je pozlaćena ikona za koju se tvrdi da „predstavlja kulturno blago Ukrajine“, a koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ministru vanjskih poslova Ruske Federacije (RF) Sergeju Lavrovu, dospjela u Bosnu i Hercegovinu.

Ranije je iz tog tužiteljstva, a povodom medijskih upita saopćeno, kako postupajući tužitelj u tom predmetu poduzima aktivnosti na prikupljanju dokaza i saslušanju svjedoka, te da je nadležnim institucijama upućena Zamolba za pružanje međunarodne pravne pomoći.

Podsjetimo, spomenutu ikonu je Lavrovu prilikom posjete Bosni i Hercegovini 14. decembra prošle godine poklonio Dodik nakon sastanka u Istočnom Sarajevu.

Prema medijskim navodima, sumnja se da je ikona, na čijoj je poleđini pečat ukrajinskog Komiteta za kulturu iz 1920. godine, iznijeta iz Luganjska, grada na istoku Ukrajine koji se nalazi na teritoriji koja je od 2014. godine pod kontrolom proruskih snaga.

U vezi s tim, Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini uputila je notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH, tražeći detaljne informacije o tome zašto je 300-godišnja ukrajinska ikona, poklonjena Lavrovu.

Vijest o ovom događaju, koji su mediji nazvali svojevrsnim diplomatskim i međunarodnim skandalom obišla je cijeli svijet, a u međuvremenu šef ruske diplomatije ikonu je vratio poklonodavcu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79