Sjeverna Makedonija postala punopravna članica NATO-a

Sjeverna Makedonija je danas popodne postala 30. članica NATO-a, izjavio je ministar vanjskih poslova te zemlje Nikola Dimitrov.

On je sa ambasadoricom SAD-a u Skoplju videovezom “prisustvovao” deponovanju Instrumenta za pristupanje Sjeverne Makedonije Sjevernoatlantskom savezu. Taj dokument je u State departmentu deponovan preko ambasade Sjeverne Makedonije u Washingtonu.

– Sa ambasadoricom SAD-a sam bio svjedok posljednjeg koraka na našem putu u NATO, koji je započeo 1993. Put od 23 godine je završen sada, prije nekoliko sekundi i mi smo praktično od ovog trenutka 30. članica NATO-a – rekao je Dimitrov u online izjavi, prenosi Beta.

Šef diplomatije Sjeverne Makedonije je najavio da će u ponedjeljak, 30. marta, makedonska zastava biti podignuta u sjedištu NATO-a u Briselu i u komandi Savezničkih snaga u Norfolku u američkoj državi Virginiji.

– Imat ću čast da 2. aprila budem prvi predstavnik Sjeverne Makedonije na nivou ministara na ministarskom sastanku NATO-a koji će biti održan videokonferencijom – rekao je Dimitrov.

Sjeverna Makedonija je postupak priključenja NATO-u počela u drugoj polovini 2018, pošto je 12. jula te godine na samitu Alijanse u Briselu dobila poziv da postane članica najmoćnijeg vojno-političkog saveza na svijetu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79