Sjeverna Makedonija uvodi vanredno stanje zbog zagađenja

Vlada Sjeverne Makedonije saopštila je da uvodi vanredne mjere u Skoplju i tri druga grada kako bi zaštitila ljude od izrazito visokog nivoa zagađenog vazduha.

Nedjeljom i danima s visokim nivoom zagađenja vazduha neće se održavati sportska događanja, a ostale aktivnosti na otvorenom biće ograničene. Od ponedjeljka će građevinski radovi biti ograničeni na šest sati, od 11 do 17 sati. Vlada je preporučila firmama da oslobode trudnice i osobe starije od 60 godina s posla.

Vlada je također rekla da će smanjiti upotrebu svojih službenih vozila za polovicu, a ministarstvima zdravstva i socijalne zaštite naredila da osiguraju utočište za beskućnike i pojačaju hitne službe i kućne posjete osobama s hroničnim bolestima.

Mjere su najavljene u subotu nakon višednevnog lobiranja ekoloških grupa tražeći od vlade da poduzme mjere.

Švicarska tehnološka Firma za kvalitet vazduha, koja je glavni grad Sjeverne Makedonije u subotu svrstala na treće mjesto po zagađenosti u svijetu nakon glavnog grada Kirgistana Biškeka i Lahorea u Pakistanu.

Nivoi otrovnih čestica PM10 i PM 2,5 u zraku koje je izmjerio IQAir u Skoplju bile su oko 28 puta veće od sigurnosnog praga koji je utvrdila Svjetska zdravstvena organizacija.

Sjeverna Makedonija godinama je jedna od najzagađenijih zemalja u Europi. Zdravstvene vlasti procjenjuju da više od 3000 ljudi u ovoj zemlji od nešto više od 2 miliona umire svake godine od posljedica zagađenog vazduha, što je uglavnom rezultat velike upotrebe kućanskih peći na drva rokom hladnih zima, starenja voznog parka i praksa u nekim područjima zbrinjavanja smeća spaljivanjem.

Nedavni skok cijena energije dodatno je potaknuo upotrebu peći na drva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79