Skaka: Euforične najave Četvorke o 18 ruku daleko od istine. Odgovorno tvrdim da to neće tako biti

Nije sigurno da će Četvorka imati dovoljno gradskih vijećnika koji će podržati Bogića Bogićevića za novog gradonačelnika Sarajeva, piše Klix.

Izbor njegovog nasljednika komentarisao je za portal Klix aktuelni gradonačelnik Abdulah Skaka.

Nedugo nakon lokalnih izbora iz Četvorke – Naroda i pravde (NiP), Socijaldemokratske partije (SDP), Naše stranke (NS) i Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL) su najavili da će njihov kandidat biti novi gradonačelnik.

Usaglasili su se da kandidat bude Bogić Bogićević, a na tu funkciju predložio ga je SDP. Međutim, nije sigurno da će to zaista biti Bogićević jer delegiranje gradskih vijećnika iz općinskih vijeća još nije okončano, a njihov izbor mora potvrditi Centralna izborna komisija (CIK).

Na to je podsjetio i Abdulah Skaka iz Stranke demokratske akcije (SDA) koji je do sada bio na čelu Grada Sarajeva. Kako je kazao, predstoji jedan kompleksan proces i više će biti poznato u sljedećih mjesec dana.

“Nakon što mi izglasamo liste, one idu u CIK na potvrđivanje i onda ćemo imati malo više informacija”, dodao je.

Ponovio je da su okolnosti složene i da će biti neizvjesno sve dok CIK ne završi svoj dio posla. Napomenuo je da se prilikom delegiranja gradskih vijećnika mora ispoštovati kriterij koji nalaže zastupljenost svih naroda. Očekuje da će ovaj proces biti okončan krajem februara ili početkom marta.

Osvrnuo se i na najave političkih protivnika – Četvorke.

“Ono što je sigurno da su euforične najave Četvorke o 18 ruku daleko od istine. Odgovorno tvrdim da to neće tako biti jer ne postoji opcija da imaju tako komotnu većinu. To se do sada nikada nije desilo i to je vjerovatno razlog zašto je proces kompleksan”, zaključio je Skaka.

Osim navedenog, postoji mogućnost da neko od gradskih vijećnika iz Četvorke ne podrži Bogićevića odnosno da podrži kandidata protivničke stranke. S druge strane, to se može desiti SDA-u. Ne bi bilo prvi put da se takvo nešto desi ako se prisjetimo dosadašnjeg izbora gradonačelnika Sarajeva, ali i drugih pojedinaca na drugim funkcijama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79