Škaljarski i kavački klan kilogram kokaina kupe za 3.000 eura, a prodaju ga DESET PUTA SKUPLJE

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Glavni izvor zarade dva najjača crnogorska klana – škaljarskog i kavačkog, koji uveliko dilaju i na ulicama Srbije, jeste međunarodni šverc kokaina i cifre koje na ovaj način zgrću broje se u milijardama eura!

Međutim, paralelno sa tim, novac ovim klanovima dolazi i od reketiranja ugostitelja i preduzimača u Crnoj Gori, otkriva Blic.

Povoljne okolnosti za enormnu zaradu ovim klanovima predstavlja činjenica da su oba potekla iz Kotora. Ovaj crnogorski grad ima dobar geografski položaj i svoju Višu školu za pomorce, te “škaljarci” i “kavači” imaju luku u blizini preko koje lako obezbjeđuju transport kokaina iz Južne Amerike ka Evropi.

Za to, oba klana vrbuju i koriste korumpirane članove posada prekookeanskih brodova koje poznaju upravo iz Kotora ili drugih gradova Crne Gore.

 

Često, da bi mornare natjerali da učestvuju u švercu kokaina, drogu unesu na brod, sakriju je ili isporuče dalje pripadnici ovih klanova koriste i druge metode poput pretnji mornarima, njihovim porodicama ili ucjena.

Prema operativnim podacima, mornari koji su na ovaj način vrbovani, za ovaj posao, koji može da ih košta života, dobijaju relativno male novčane nadoknade.

Zbog učestalih zaplijena ogromnih količina kokaina na brodovima širom svijeta, a u koje su bili uključeni i pomorci iz Crne Gore, poznate svjetske agencije za borbu protiv trgovine narkoticima, poput američke DEA, odlučile su da pojačaju nadzor mornara sa prostora bivše Jugoslavije.

Jedan pomorac ispričao je za crnogorske medije da su pojedine međunarodne kompanije, nakon zaplijene 20 tona kokaina na brodu u Filadelfiji, zaposlenim mornarima dostavile formular u kojima su morali da detaljno navedu na kojim su sve brodovima i destinacijama radili, koliko dugo i ko su osobe s kojima su komunicirali dok su bili na toj ruti.

Kokain prodaju po 10 puta većoj cijeni

Pripadnici i “škaljarskog” i “kavačkog klana” toliko su uigrani i temeljni u međunarodnoj trgovini kokaina da im je često gotovo nemoguće ući u trag. Vremenom su postali i toliko vješti i bahati da kokain koji nabavljaju iz Južne Amerike u Srbiji i Crnoj Gori prodaju po cijeni i 10 puta većoj od nabavne.

Prema operativnim podacima koje saznaje Blic, crnogorski klanovi kokain u Južnoj Americi kupuju po cijeni od oko 3.000 evra po kilogramu, a nakon transporta droge u Evropu, cijena skače na čak 10 puta višu, pa kilogram “bijelog” dalje prodaju za najmanje 30.000 evra!

Kokain

Imajući u vidu ovu računicu, 200 kilograma kokaina, zbog kog su se pojedini pripadnici nekada ujedinjenog klana sukobili i započeli brutani rat, trebalo je da im donese zaradu od čak 5,4 miliona evra!

A kako je kokain, koji švercuju do Evope, visokog stepena čistoće klanovima to ostavlja dodatan prostor za podizanje cene istog. Naime, kako oba klana realizuju sve faze distribucije kokaina, uključujući i uličnu prodaju, tako imaju i svoju ekipu koja se bavi mješanjem kokaina izuzetne čistoće sa jeftinim supstancama kako bi mu uvećali masu. Ovo znači da, nakon što ga obrade, sebi obezbijede i po duplo veće količine kokaina od kupljene!

Ulična cijena kokaina dostiže vrijednost od 70 do 100 evra po gramu, odnosno 70.000 do 100.000 evra po kilogramu, nakon pravljenja svojih količina “bijelog praha”, zarada koju grabe je još nekoliko puta veća!

Reket

Pored međunarodnog šverca, dobar dio prihoda “škaljarci” i “kavčani” ostvaruju monopolom koji imaju u Crnoj Gori nad aktivnostima uzimanja reketa. Prema operativnim informacijama, na meti ovih klanova najčešće su bogati ljudi Kotora, vlasnici ugostiteljskih objekata, ali i građani koji su velike količine novca stekli prodajom nekretnina na ovom području.

Naravno, Kotor nije jedino mjesto ubiranja reketa, jer su s godinama ovi klanovi toliko ojačali i sklopili veze sa drugim mafijaškim grupama i u Crnoj Gori i Srbiji, pa su tako proširili i oblasti koje smatraju “svojim teritorijama”.

FOTO: MILAN ILIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN ILIĆ/RAS SRBIJA

Saradnici ovih klanova u drugim gradovima, poput Beograda, više puta su hapšeni zbog ovog krivičnog djela, pa je tako u Beogradu hapšen blizak saradnik Luke Bojovića i “škaljarskog klana”, Vladimir Popović zvani Vlada Pop, zbog reketiranja u poznatoj kockarnici “Havana” na Slaviji.

Sa njim je tada privođen i Siniša Milić Boske, nekadašnji tjelohranitelj Filipa Koraća.

I Siniša Milić i Vladimir Popović ubijeni su u međuvremenu. Pop je izrešetan u kafiću u centru Beograda dok je bio u društvu Miloša Nilovića zvanog Runjo, koji je uspio da pobjegne pred pucačem.

Milić je likvidiran u stravičnoj eksploziji usred dana na Autokomandi, pred brojnim svjedocima. I Milić i Popović i Runjo, prema operativnim informacijama, saradnici su “škaljarskog” klana u Srbiji.

Novac “peru” kroz gradnju zgrada

Kako saznajemo, pripadnici dva crnogorska klana novac zarađen od prekookeanskog krijumčarenja narkotika, njegove prodaje i reketiranja, dalje plasiraju, tačnije “peru”, kroz izgradnju zgrada, firmi i drugih objekata, kako u Srbiji, tako i u Crnoj Gori ili inostranstvu.

Dio prljavo zarađenog novca oba klana izdvajaju i za kupovinu firmi kojima realizuju simulovano poslovanje i obezbjeđuju sebi logistiku za novčane transfere.

Prema operativnim informacijama, dio novca im odlazi i na aktivnosti daljeg šverca droge, a “krvavim parama” plaćaju i likvidacije suparkika i obezbjeđuju bjekstva i skrivanja članova koji su se našli na radaru policije.

Cijene likvidacija

Koliko će novca naručilac ubistva morati da plati profesionalnu likvidaciju svog neprijatelja zavisi od toga kakav je status žrtve i koliko je opasna. Likvidacije osoba koje pripadaju kriminalnom miljeu obično se kreću od 30.000 evra, dok se “za glavu” istaknutih članova “škaljarskog” ili “kavačkog klana” traži i po 150.000 evra.

Kao meta “problematičnog statusa” u podzemlju se smatra osoba koja je poznata, dobro rangirana u krimi krugovima ili je veliki prijatelj nekog poznatog kriminalca.

FOTO: RAS SRBIJA
FOTO: RAS SRBIJA

Tako su nedavno crnogorski mediji otkrili da je Ratko Koljenšić, koji je deo kriminalne grupe koju je vodio pokojni Slobodan Šaranović i koja se pridružila “škaljarskom klanu”, za likvidaciju Nikole Bojovića, brata Luke Bojovića u Beogradu i Miloša Vidakovića u Budvi, izdvojio 150.000 evra.

Ovaj novac bio je iskorišćen za skrivanje pripadnika grupe, pribavljanje lažnih isprava, iznajmljivanje stanova radi skrivanja, obezbjeđivanja novca za pripremanje i izvršenje krivičnih djela, nabavku oružja i municije, organizovanje obuke za pucanje iz vatrenog oružja radi ubistava…

Sukob počeo zbog kokaina

Podsjetimo, do uspona “škaljarskog klana” došlo je nakon pada narko grupe Darka Šarića. Grupu su u tom trenutku predvodili Jovan Vukotić, Igor Dedović, Slobodan Kašćelan i Radoje Zvicer međutim, krajem 2014. godine ušli su u sukob zbog nestanka 200 kilograma kokaina, i klan su napustili Kašćelan i Zvicer. Njih dvojica su odmah oformili novi “kavački klan” i počeli da traže saveznike u drugim jakim kriminalnim grupama, najpre iz Crne Gore, a potom i Srbije. Isto je uradio i “škaljarski klan” koji su nastavili da predvode Vukotić, Dedović i Goran Radoman, a samo nekoliko mjeseci od raspada klana likvidiran je upravo Radoman i to je značilo početak krvavog rata dva kotorska klana.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79