Skandal na Eurosongu: Oduzeti glasovi žirija šest zemalja!

Evropska radiodifuzna unija (EBU) koja je odgovorna za izračunavanje rezultata na takmičenju, morala je ukloniti glasove žirija šest zemalja nakon što je primijetila “nepravilne obrasce glasanja”.

Na takmičenju za pjesmu Evrovizije 2022. favorizirana Ukrajina pobijedila je s nevjerovatnim rezultatom od ukupno 631 boda. Međutim, glasanje nije bilo tako jednostavno kao što se čini.

Evropska radiodifuzna unija morala je ukloniti glasove šest zemalja nakon što je primijetila “nepravilne obrasce glasanja”. Umjesto toga, oni su zamijenjeni zbirnim rezultatom zasnovanim na zemljama sa sličnim obrascima glasanja i u drugom polufinalu i u velikom finalu.

Glasovi iz Azerbejdžana, Gruzije, Crne Gore, Poljske, Rumunije i San Marina zamijenjeni su novim zbirnim rezultatom.

EBU je izdao saopćenje koje se odnosi na glasanje, u kojem se kaže: “U analizi glasanja žirija panevropskog glasačkog partnera Evropske radiodifuzne unije (EBU) nakon druge generalne probe drugog polufinala Eurosonga 2022. određeni neregularni obrasci glasanja identifikovani su u rezultatima šest zemalja.”

“Da bi se uskladio sa Uputstvima za glasanje takmičenja, EBU je radio sa svojim partnerom za glasanje kako bi izračunao zamjenski zbirni rezultat za svaku zemlju u pitanju i za drugo polufinale i za veliko finale (izračunato na osnovu rezultata drugih zemalja sa sličnim evidencija glasanja)”, pojasnili su.

Dodali su da EBU “krajnje ozbiljno shvata sve sumnjive pokušaje manipuliranja glasanjem na Eurosongu i ima pravo ukloniti takve glasove u skladu sa zvaničnim uputama za glasanje, bez obzira na to da li će takvi glasovi vjerovatno utjecati na rezultate i/ili ishod glasanja.”

Ovo nije prvi put da EBU ove godine mora da unese izmjene u takmičenje – ranije tokom godine isključili su Rusiju iz takmičenja zbog invazije Ukrajine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79