Skandal na upravnom odjeljenju Opštinskog suda u Sarajevu

Ermin Zuko, suspendovani inspektor Federalne uprave policije za borbu protiv zloupotreba opojnih droga u detašmanu Sarajevo podnio je tužbu protiv Policijskog odbora s namjerom da se vrati na posao. I pored optužnice koja je podignuta protiv njega zbog primanja dara i odavanje službene tajne, Opštinski sud Sarajevo prihvatio je njegovu tužbu i raspravljaće o njegovom zahtjevu da se vrati na posao.

Piše: B. Š.

Nezvanično saznajemo da je sutkinja Belma Čano Sejfović iz upravnog odjeljenja Opštinskog suda u Sarajevu otvorila raspravu povodom Zukine tužbe i počela saslušavati svjedoke, a da, pravno gledano, za to nije imala zakonskih mogućnosti. Naime, s obzirom na to da se protiv Zuke vodi krivični postupak za koruptivna krivična djela protiv službene dužnosti, to predstavlja prioritetnu činjenicu od koje zavisi odluka suda o prihvatanju tužbe. Odnosno, jednostavnije rečeno, zbog podignute optužnice nisu ispunjeni uslovi da se po tužbi za povrat na posao uopšte raspravlja…

Postavlja se pitanje kako je sutkinja koja je upoznata sa sadržajem tužbe i prema tome zna za postojanje krivičnog postupka zbog kojeg je tužitelj suspendovan s posla uopšte mogla otvoriti raspravu, jer je Zukina tužba po zakonu morala biti odbačena kao preuranjena. Ono što je interesantno jeste činjenica da je cijeli ovaj postupak odrađen bez znanja Kantonalnog tužilaštva koje je podiglo optužnicu protiv Zuke.

Ermin Zuko trenutno ima zabranu pribižavanja zgradi FUP-a. I pored toga, teoretski bi bilo moguće da Sud donese presudu kojom bi se on vratio na posao, iako je u toku suđenje po optužnici Kantonalnog tužilaštva.

Podsjetimo, prema navodima iz optužnice, Ermin Zuko se tereti da je od maja 2018. do sredine marta 2019. od optuženog Edisa Bunara više puta tražio i uzimao novac za informacije iz predmeta “Prizma”.

Također je iznosio detalje iz posebnih istražnih radnji te optuženom Bunaru davao savjete i upute kako bi ga zaštitio od krivičnog gonjenja. Na ovaj način optuženi Zuko tereti se da je stekao nezakonitu korist u iznosu većem od 11 hiljada maraka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79