Skandal oko prodaje lažnih diploma: Diplome se prodavale službenicima u BiH i Srbiji

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u saradnji sa službenicima MUP-a RS, MUP-a Unsko-sanskog kantona i policije Distrikta Brčko, prije dva dana su proveli operativnu akciju kodnog naziva „Pečat“.

Naime, u okviru ove akcije je uhapšeno devet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 340. KZFBiH, u vezi s krivičnim djelom krivotvorenje isprave iz člana 373. KZFBiH, stav (2) a u vezi s članom 31. KZFBiH ”Saučesništvo”. Nakon izvršene kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, pet uhapšenih predato je u daljnju nadležnost Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona.

Šta je sve SIPA pronašla kod osumnjičenih?

Prilikom pretresa na osam lokacija na području Velike Kladuše, Cazina, Bužima, Novog Grada, Bosanske Dubice, Prijedora, Banje Luke i Distrikta Brčko BiH, gdje se postupalo po naredbama za pretres, kod osoba su pronađeni i privremeno oduzeti sljedeći predmeti: 14 mobilnih telefona, tri laptopa, jedan računar, pet pečata, 12 diploma o završenoj srednjoj školi, četiri kopije diploma o završenoj srednjoj školi, 12 svjedočanstava o završenom razredu srednje škole, tri zahtjeva za upis u srednju školu, dvije originalne diplome više poslovne škole, tri akta vezana za zapošljavanje u Njemačkoj, četiri uvjerenja o završenoj osnovnoj, dvije prazne radne knjižice Federacije BiH, tri prazne pripravničke knjižice za zdravstvene radnike, dvije ljekarska uvjerenja, četiri bianco izvoda iz matične knjige vjenčanih, izvod iz matične knjige rođenih, svjedočanstva o završenim razredima srednje škole, uvjerenja o osposobljenosti za različite smjerove, uvjerenje o polaganju stručnog ispita Ministarstva zdravstva RS, uvjerenje FBiH o državljanstvu, ugovor o radu na neodređeno, odluka o prestanku radnog odnosa, potvrda o radnom iskustvu i uvjerenje o uspjehu učenika.

Vesna Iličić udaljena s posla, među uhapšenim i Ismet Mušić

Ministar pravde Republike Srpske, Anton Kasipović, donio je rješenje o udaljenju Vesne Iličić iz ovog ministarstva, javila je Srpskainfo. Podsjećanja radi, Iličić je također uhapšena u sklopu ove afere oko prodaje diploma. Udaljenje će trajati do okončanja istrage koju provodi Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona u predmetu “Pečat”, a protiv osumnjičenih za falsifikovanje diploma.

Među uhapšenima je, prema pisanju Žurnala, i Ismet Mušić iz Cazina. Kod njega su navodno pronađene diplome raznih zanimanja, od srednjoškolskih do visokoškolskih ustanova. Naravno da se radi o lažnim diplomama.

“Policijske agencije raspolažu informacijama da su preko njega diplome stekli i službenici iz Vlade Republike Srpske i Vlade Srbije, te pojedini državljani Slovenije. Upravo zbog toga pripadnici SIPA vrše pretrese i na području Banje Luke, a u akciju je navodno uključena i srbijanska policija”, naveo je Žurnal.

Inače, jučer je u javnosti odjeknula vijest da je njemačka EDUKA GmbH Bildungszentrum Stuttgart preuzela 100 posto osnivačkog prava nad Srednjom strukovnom školom s pravom javnosti Centar za obrazovanje Široki Brijeg. Upravo se Centar iz Širokog Brijega spominje u informaciji koju je SIPA u septembru 2018. proslijedila Tužilaštvu BiH, a dovodili su ih u vezu sa nezakonitim izdavanjem diploma. Tužilaštvo BiH je, podsjetimo, donijelo naredbu o neprovođenju istrage, prenosi Oslobođenje.

Na zvaničnom sajtu SIPA-e stoji sljedeće:

“Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske, MUP-a Unsko-sanskog kantona i Policije Brčko distrikta BiH, od ranih jutarnjih sati (7.2.2019. godine) provode operativnu akciju kodnog naziva „Pečat“. U akciji je lišeno slobode devet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 340. KZ FBiH „Udruživanje radi činjenja krivičnih djela“, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 373. KZ FBiH, stav (2) „Krivotvorenje isprave“, a u vezi sa članom 31. KZ FBiH „Saučesništvo“.

Prilikom realizacije operativne akcije izvršeni su pretresi na osam lokacija na području Velike Kladuše, Cazina, Bužima, Novog Grada, Kozarske Dubice, Prijedora, Banje Luke, i Brčko distrikta BiH, i do sada je privremeno oduzeto više mobilnih telefona sa SIM karticama, laptop, diploma o završenom školovanju, svjedočanstava o završenim razredima srednje stručne spreme i druga dokumentacija za koju se sumnja da je krivotvorena, te drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, osobe lišene slobode u zakonskom roku će biti predate u dalju nadležnost Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona, uz čiju su koordinaciju navedene aktivnosti izvedene”, stoji u saopćenju SIPA-e.

Među oduzetim predmetima su i uvjerenja o osposobljenosti za različite smjerove, uvjerenje o polaganju stručnog ispita Ministarstva zdravstva RS-a, uvjerenje FBiH o državljanstvu, ugovor o radu na neodređeno, odluka o prestanku radnog odnosa, potvrda o radnom iskustvu i uvjerenje o uspjehu učenika.

Podsjećanja radi, prilikom pretresa na osam lokacija na području Velike Kladuše, Cazina, Bužima, Bosanskog Novog, Bosanske Dubice, Prijedora, Banje Luke, i Brčko distrikta BiH, pronađeno je i privremeno oduzeto 14 mobilnih telefona, tri laptopa, računar, pet pečata, 12 diploma o završenoj srednjoj školi, četiri kopije diploma o završenoj srednjoj školi, 12 svjedodžbi o završenom razredu srednje škole, tri zahtjeva za upis u srednju školu, dvije originalne diplome više poslovne škole.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79