Skandal pred sastanak u Zagrebu: Ambasador BiH tvrdi da Bećirović traži da on ne bude na sastanku s Milanovićem

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović će u Zagrebu imati susret sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem, a prije njegovog samog odlaska u susjedstvo pojavile su se informacije da je on zahtijevao da ambasador u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ bude isključen iz protokola sutrašnje posjete

Tim povodom, zvaničnim saopćenjem su se oglasili iz kabineta Denisa Bećirovića.

“Netačne su izjave da se insistiralo na isključivanju ambasadora iz protokola njegove posjete Republici Hrvatskoj. Bavljenje etničkim, ‘krvnim zrncima’ je imanentno podrivačima države Bosne i Hercegovine i nije primjereno profesionalnom djelovanju.

Umjesto što iznosi netačne i proizvoljne informacije, bilo bi umjesnije da se suzdrži od neovlaštenog, neodgovornog i nediplomatskog postupanja i neutemeljenih izjava, koje je davao proteklih sedmica u vezi s državnim imovinom.

Skandalozna je izjava ambasadora ‘da je Bosna i Hercegovina sastavljena državna zajednica’ koja nema državnu imovinu. Ovakve skandalozne izjave govore da ambasador Vranješ ne poštuje Dejtonski mirovni sporazum i Ustav Bosne i Hercegovine.

Posebno zabrinjava da je ambasador degradirao i ustavnu poziciju Ustavnog suda BiH, što samo govori da on očigledno ne poznaje ustavno-pravni sistem naše države”, navodi se u zvaničnom saopćenju iz Bećirevićevog kabineta koje potpisuje Alija Kožljak.

Dodaju da posjeta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića ima radni karakter, a u delegaciji sudjeluje predstavnik Ambasade BiH u Republici Hrvatskoj.

Na sve ovo je prethodno reagovala predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željke Cvijanovića koja je za SRNU izjavila da je insistiranje Denisa Bećirovića da opunomoćeni ambasador u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ bude isključen iz protokola sutrašnje posjete Zagrebu, iz razloga što mu ne odgovara njegova nacionalnost.

Cvijanović dodaje da je to samo jedan od primjera odnosa bošnjačkih političari prema BiH koju navodno štite kao navodno zajedničku državu.

“Neviđeni je presedan u diplomatskoj praksi BiH da član Predsjedništva BiH insistira na tome da opunomoćeni ambasador BiH bude isključen iz protokola njegova posjeta jer mu ne odgovara njegova nacionalnost”, kazao je za Večernji list Aleksandar Vranješ ističući da je očigledno da se kabinet bošnjačkog člana Predsjedništva BiH bavi “brojenjem krvnih zrnaca” po DКP-ima, što govori samo o stepenu “srbofobije i šovinizma”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79