Skandal u FCS-u: Direktorica upala na sjednicu i vrijeđala člana NO! Pljušte prijave, da li će biti diskvalifikovana?!

Pritisci i ucjene, postali su glavni metod za izbor direktora Filmskog centra u Sarajevu. Nakon što već nekoliko dana bivši direktor ove ustanove Jasmin Duraković piše o njegovoj eliminaciji iz utrke za direktora desio se novi skandal koji na još gori način kompromituje cijeli proces.

U javnost su procurile informacije sa sastanka Nadzornog odbora koji je održan u utorak 02.02. 2021. godine u prostorijama Filmskog centra. U skladu sa konkursnom procedurom trebalo je da se obave intervjui s kandidatima i izvrši njihovo bodovanje kako bi se sačinila rang lista o kojoj će se izjašnjavati Vlada FBiH.

Posao je obavljen, a zahvaljujući prije svega članu Nadzornog odbora Adnanu Džindi koji je ujedno i pomoćnik federalne ministrice kulture i sporta, vruć krompir je gurnut Vladi FBiH tako što je prema saznanjima Patrije iznuđen neriješen rezultat između kandidata. Tome je kako dobro obaviješteni izvori navode prethodio verbalni napad aktuelne v.d. direktorice Ines Tanović na Milenka Prstojevića, člana Nadzornog odbora. Napad je uslijedio nakon što je direktorici Tanović dojavljeno da bodovanje ne ide u pravcu kojim se očekivalo. Cijeli incident je trajao nekoliko minuta.

– Ne želim o tome razgovarati s novinarima, bila je kategorična Tanović. Uspjeli smo je pitati da li joj se pojedinci iz Nadzoenog odbora revanširaju jer je u Filmski centar zaposlila njihove kandidate na što je samo kratko rekla: “Nisam nikoga zapošljavala, ne želim davati nikakve izjave”.

Kontaktirali smo i Milenka Prstojevića.

– Imajući u vidu da bi Vlada FBiH u četvrtak trebala donijeti konačnu odluku o izboru direktora ja se do tada zaista ne bih oglašavao. Smatram da bi time mogao uticati na odluku, a to mi ni u kojem slučaju nije bila, niti je sada namjera, za Patriju je istakao Prstojević.

Zbog incidenta Tanović bi automatski trebala biti diskvalifikovana iz daljeg procesa, jer je upravo ona uticala na odluku Nadzornog odbora. Tokom sjednice Džindo je pokušao uticati da se situacija smiri i incident zataška. Pritiscima je tokom sjednice iznuđena promjena bodovanja, ali cijeli slučaj nije zataškan.

– Ne bih ništa komentarisao. Ako bude službene prijave svakako da ću se očitovati, rekao nam je Džindo, kojeg smo pitali da li je on u ocjenjivanju kandidata pravio značajnu razliku. I to je ostalo bez odgovora.

Patria saznaje da je nakon prvobitnog šoka napadnuti član Nadzornog odbora napravio ovjerenu izjavu o incidentu koju je dostavio Nadzornom odboru i resornom ministarstvu. Do zaključenja ovog teksta predsjednik Nadzornog odbora je bio nedostupan, a oštećeni Ahmed Imamović nije želio komentarisati da li je upoznat s cijelim slučajem. Kaže ukoliko bude smatrao da je bilo nepravilnosti u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama tražiće relevantnu dokumentaciju i zaštitu svojih prava tražiti legalnim putem.

Sudski epilog već je izvjestan u slučaju Jasmina Durakovića, koji je eliminiran iz daljnje procedure jer je u dokumentaciji umjesto diplome dostavio uvjerenje o diplomiranju.

– Po sudu mog advokata i suštini priče radi se o gruboj i nezakonitoj eliminaciji, jer je i uvjerenje vjerodostojan dokaz. Osim toga u mom personalnom dosjeu postoje dokazi o mojoj školskoj spremi. Moj advokat je ubijeđen da će dobiti slučaj, istakao je Duraković.

Duraković je na društvenim mrežama već objavio kako je njegova diploma prošla provjeru u federalnim institucijama. Sa Filmskim centrom već je na sudu jer smatra da nezakonito nije raspoređen na radno mjesto unutar ove institucije nakon što je smijenjen, a na njegovo mjesto postavljena Ines Tanović. U toku mandata Jasmin Duraković je javno polemizirao sudbinu nekadašnjeg filmskog studija u Jagomiru koji se godinama pokušava oteti od ove institucije. Riječ je o 20.000 kvadrata zemlje, a Duraković je bio i zagovornik da se predstavljanjem BiH kinematografije u svijetu treba baviti država, a ne privatne firme.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79