SKANDAL U NJEMAČKOJ: Bolnice oštetile državu za 700 miliona eura, lažno prijavljivale broj Covid pacijenata u odjelima intenzivne njege?

Njemački Savezni ured za reviziju (BRH) objavio je kako su brojne bolnice u Njemačkoj svjesno prijavile više Covid pacijenata u odjelima za intenzivnu njegu nego su to doista imale kako bi uzeli novac od poreznih obveznika, javlja Bild.

Time je državni proračun oštećen za 700 miliona eura, a navodno je savezna vlada za to znala.

Šef Njemačke zaklade za zaštitu pacijenata Eugen Brysch kaže kako pandemija neumoljivo otkriva ono što nije dobro u zdravstvenom sustavu.

Brysch kaže kako je fenomen plaćenih praznih kreveta stvoren prošle godine.

– Kreveti nisu mogli biti zauzeti jer je nedostajalo medicinskog soblja. Ali milijuni eura su dati. Savezna vlada je isplaćivala naknadu za preopterećene bolnice. Naravno da su direktori iskoristili tu prednost – ljut je Brysch.

Savezni ured za reviziju je u svom novom izvješću naveo kako su se uz tih 700 miliona eura trebali osposobiti dodatni kreveti za intenzivnu njegu.

Problem je što se takvo povećanje kapaciteta ne može iščitati iz dostupnih statistika i podataka – navodi Revizorski sud.

To se također odnosi na brojeve koji se mogu iščitati iz registra Njemačkog interdisciplinarnog udruženja za iintenzivnu i hitnu medicinu (DIVI).

Drugim riječima, nema kontrole nad tim koliko je kreveta stvarno bilo zauzeto.

Institut Robert Koch (RKI) također sumnja u brojke zauzetih kreveta s covid pacijentima. Ministarstvu zdravstva su uputili upozorenje kako su neke bolnice izvijestile o nedovoljnim mjestima za intenzivnu njegu piše Fenix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79