Skandal u režiji Dragana Čovića: HDZ blokira izgradnju termoelektrane Tuzla kako bi prisilio Vladu FBiH da sanira dug Aluminiju

Elektroprivreda HZHB zaprijetila je mostarskom Aluminiju isključiti struju krajem ove sedmice zbog neizmirenog dugu u iznosu od oko 280 miliona KM, a HDZ pokušava prisiliti Federalnu vladu da taj novac osigura iz federalnog budžeta.

Ponovo je jučer na s Dnevnog reda sjednice Vijeća ministara BiH skinuto pismo podrške izgradnji Bloka 7 Termoelektrane Tuzla koje je još prije dva mjeseca pripremio ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović. Usvajanjem pisma bila bi napokon deblokirana izgradnja ovog važnog energetskog objekta u Tuzli vrijednog 1,5 milijardi KM koja je ugovorena s partnerima iz Kine.

HDZ-ovi ministri u Vijeću ministara BiH jučer su prvi put otvoreno izgovorili ono što se ranije moglo naslutiti: HDZ neće podržati usvajanje pisma sve dok Vlada Federacije BiH ne riješi problem subvencija za Aluminijski kombinat Mostar! Riječ je o klasičnoj ucjeni kojom HDZ pokušava prisiliti Federalnu vladu da mimo zakona i ekonomske logike ubrizga novu finansijsku injekciju u posrnulu mostarku tvornicu koju već decenijama sistemski pljačkaju i pustoše različite upravljačke garniture instalirane od strane Čovićevog HDZ-a, prenosi Slobodna-Bosna.

Kao što je poznato, Elektroprivreda HZHB zaprijetila je isključiti struju mostarskom kombinatu krajem ove sedmice zbog neizmirenog duga u iznosu od 280 miliona KM. HDZ pokušava prisiliti Federalnu vladu da taj novac osigura iz federalnog budžeta što je ne samo nerealno – jer novca za te namjene jednostavno nema, nego je i protivzakonito – jer bi se grubo prekršio Zakon o državnoj pomoći, smisao kojeg je uspostava fer tržišnog natjecanja na šta se BiH izričito obvezala Ugovorom o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom.

Sve je to itekako poznato zvaničnicima HDZ-a, no oni su izabrali taktiku poznatu pod nazivom APP – ako prođe, prođe…

No, ucjena nije prošla i neće proći. Termoblok u Tuzli gradit će se bez obzira na pismo podrške Vijeća ministara BiH koje ionako nema nikakav pravni nego isključivo simbolički značaj.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments