Skandal uoči Eurovizije: Kur'an spaljen od strane kršćanske ekstremistice i Iračanina

Uoči početka Eurovizije u švedskom gradu Malmou, muškarac i žena spalili su primjerak Kur'ana.

Jade Sandberg (48), koja se identificira kao kršćanska ekstremistica i zagovornica zabrane islama u Švedskoj, zajedno s iračkom izbjeglicom Salwanom Najemom (48), koji je postao državljanin Švedske, izvela je paljenje svete muslimanske knjige.

Osim toga, tokom incidenta, zapaljena je i palestinska zastava.

Paljenje Kur'ana u Švedskoj, izazvalo je prošle godine oštre reakcije, ali zakon o slobodi govora u Švedskoj legalizira ovakve postupke.

Uprkos ovom incidentu, Malmö će biti domaćin raznih događanja vezanih uz Euroviziju, s očekivanih 100.000 posjetitelja tokom sedmice Eurovizije. Uz muzičke koncerte, najavljene su i protesti zbog ratnih dešavanja u Gazi.

Izrael je pooštrio upozorenja o putovanju u Malme zbog mogućih prijetnji, a uprkos pozivima švedskih umjetnika da se Izrael isključi s Eurovizije zbog situacije u Gazi, organizatori su odlučili zadržati Izrael kao sudionika.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79