Skandalozna zloupotreba: Službena vozila bh. političara korištena za prijatelje u Hrvatskoj

U Bosni i Hercegovini, političari se ponovno suočavaju s ozbiljnim optužbama zbog zloupotrebe javnih resursa. Zlatko Miletić, javni revizor, podnio je krivičnu prijavu protiv bivših i sadašnjih ministara, kao i drugih odgovornih osoba u ministarstvima, agencijama i upravama. Optuženi su za zloupotrebu finansijskih sredstava, nezakonito zapošljavanje i nesavjesan rad u službi.

Najnoviji izvještaji Ureda za reviziju, koji su razmatrani na sjednici parlamenta za 2021. godinu, iznose skandalozne podatke o ponašanju političkih dužnosnika. Primjerice, ministar Košarac navodno je nezakonito potrošio 63.000 KM za više od 6.000 obroka na reprezentaciju. U Ministarstvu komunikacija, jedan službenik navodno je preko 240 puta nezakonito koristio službeno vozilo, čak ga odvezao u Hrvatsku i dao trećoj osobi da ga koristi.

Ministarstvo vanjskih poslova također se suočava s teškim optužbama. Bivša ministrica vanjskih poslova navodno je za jednodnevni događaj na Baliju potrošila oko 11 i pol hiljada maraka. Ovi skandali nisu novi, već se ponavljaju iz godine u godinu, a političari uspješno prikrivaju svoje postupke.

Revizija za 2022. godinu ukazuje na problematične prakse u mnogim institucijama, uključujući i Agenciju za identifikacione dokumente. Javne nabavke preferiraju jednu firmu, a kašnjenja u izgradnji su česta, ali sankcije i dalje izostaju.

Međutim, jedan od glavnih problema je nedostatak zakonske regulative. Ministarstvo vanjskih poslova nema odgovarajuće pravilnike o utrošku sredstava i zapošljavanju, a nema ni Zakona o MVP-u, zbog političke nesloge.

Damjan Ožegović iz Transparency International BiH upozorava da su izrečene sankcije nedovoljne u odnosu na veličinu zloupotreba koje se događaju. Zbog nedostatka legislative, mišljenja s rezervom često se primjenjuju, a političari nastavljaju koristiti privilegije.

Predsjedavajuća Komisije za finansije Predstavničkog doma PSBiH, Mia Karamehić-Abazović, ukazuje na potrebu za promjenama zakona u Parlamentu i Vijeću ministara kako bi se osigurala odgovornost političara.

U posljednjih deset godina, Bosna i Hercegovina bilježi konstantan pad na ljestvici koja mjeri stanje korupcije u svijetu. Zemlja je ne samo najgora u regionu već i u Evropi, što ukazuje ne samo na široko rasprostranjenu korupciju već i na slabost pravosudnih organa u BiH.

Ove ozbiljne optužbe još jednom bacaju sumnju na integritet političara u Bosni i Hercegovini i ističu potrebu za jačanjem borbe protiv korupcije i osiguravanjem odgovornosti u politici. Građani očekuju da politički lideri budu primjer poštenja i transparentnosti, a ne da se službena vozila i druge resurse koriste za privatne interese i privilegije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79