Skandalozne poruke iz Skupštine Crne Gore: U Srebrenici nije bilo genocida

Haški sud, osim što je osnovan rezolucijom, umjesto međunarodnim ugovorom, u potpunosti je izgubio međunarodni legitimitet, tvrdi Leposavić

– Ne znam da li je postojala genocidna namjera 1995. u Srebrenici, kazao je ministar Vladimir Leposavić u Skupštini Crne Gore.

Andrija Nikolić (DPS) postavio je Leposaviću poslaničko pitanje: „Da li ste vi, kao ministar pravde, koji je zadužen i za polje ljudskih i manjinskih prava, spremni da priznate i prihvtite da se u Srebrenici dogodio genocid?”

– Pitanje je konkretno, a da li je i korektno?, upitao se Leposavić.

– Nije na ministru pravde, kao ni na bilo kojem drugom pojedincu, koji nije učestvovao u ‘kritičnom događaju’, kakav je ovaj, da prizna ili ne prizna, odnosno da poriče bilo kakvo krivično djelo, pogotovo ratni zločin, dodao je on.

Kako je kazao, to je „predmet i stručnih polemika”.

– To je i razumljivo, jer je odluka Međunarodnog suda pravde, koje je okvalifikovala događaj u Srebrenici kao genocid, zasnovana na presudi Haškog suda za bivšu Jugoslaviju, rekao je.

Leposavić je potom otišao i korak dalje, obrušivši se na legitimnost Haškoga suda, koji je još 1993. osnovao Savjeta bezbjednosti OUN.

– Haški sud, osim što je osnovan rezolucijom, umjesto međunarodnim ugovorom, u potpunosti je izgubio međunarodni legitimitet, tvrdi Leposavić.

– Ja sam spreman da priznam zločin genocida, kada se to i nedvosmisleno utvrdi”, kazao je Leposavić, negirajući na taj način pravosnažne odluke Međunarodnog suda pravde i Haškog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije u kojima je jasno naznčena pravna kvalifikacij da se u Srebrenici 1995. odigrao – GENOCID.

Prethodno, poslanik iz DF-a Jovan Vučurović je 4. decembra 2020. u Skupštini Crne Gore rekao: „Ako mene pitate, tamo (u Stebrenici) NIJE BILO GENOCIDA”. Vučurović je, potom, izabran za predsjednika Odbora za ljudska prava Skupštine Crne Gore.

  Jutro pod rotacijama: Velika policijska potjera u Sarajevu

Vladajuća parlamentrna većina je 27. decembra odbila da prijedlog Rezolucije o priznavanju GENOCIDA počinjenog u Srebrenici, koji je inicirala Bošnjačka stranka, uvrsti u dnevni red Skupštine.

Potom su predstavnici dijela vladajuće koalicije u komisiji SO Berane predložili da Ratko Mladić, osuđen i zbog GENOCIDA u Srebrenici, dobije ulicu u tom gradu, piše portal AntenaM.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79