Skandalozno: Inspektori na nogama, jesu li kurbani zaraženi brucelozom!?

Za manje od 20 dana na hiljade vjernika zaklat će kurban. Ovaj vjerski obred sastavni je dio najvećeg muslimanskog blagdana, Kurban-bajrama, koji pada 11. avgusta. No, šokantno je da su inspektori već otkrili bolesne životinje namijenjene za tržite.

Ušne markice

Dok vjernici užurbano obilaze stočne pijace u potrazi za što boljom ovcom ili kravom, nisu ni svjesni da vrlo lako mogu kupiti zaraženu životinju. To je alarmantna situacija, jer postoji velika opasnost i od zaraze ljudi, piše Avaz.

Kako bi se koliko-toliko spriječilo trovanje stanovništva, veterinarski inspektori već su krenuli u akciju. Savjetuju svima koji namjeravaju obaviti vjerski obred klanja kurbana da vode računa o zdravstvenom stanju životinja.

Oprez je neophodan ako se ima u vidu činjenica da je u našoj zemlji lani povećan broj životinja oboljelih od bruceloze, a analiza u prvih pet mjeseci ove godine pokazuju da je znatno više oboljelih domaćih životinja.

U Sarajevu su inspektori već mjesec na terenu. Kako nam je potvrdio direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Fahir Halilović, radit će sve do Kurban-bajrama.

– Do sada su kontrolirani 85 farmi, 51 prijevoznik i šest puta stočna pijaca. Zdrave i pregledane životinje obilježene su ušnim markicama. Bruceloza je potvrđena u dva slučaja, pri čemu je eutanazirano 14 životinja, 12 goveda i dvije ovce – rekao je Halilović.

Da bruceloza hara livadama i štalama širom države, jasno je i iz podataka Zavoda za javno zdravstvo FBiH, u kojima se navodi da je ove godine zaraženo 78 osoba.

Povećan broj

Povećan je i broj oboljelih od Q-groznice. Podaci pokazuju da je oboljelo 18 osoba, što je za pet više nego u istom periodu prošle godine.

Halilović je kazao da su pojačanim kontrolama obuhvaćene farme malih i velikih preživara, prijevoznik i stočna pijaca.

Šta ne može biti kurban

Slijepa životinja

Slaba da sama ne može doći na mjesto gdje je treba zaklati

Ako joj je odrezano više od pola uha ili repa

Ako je bolesna da je potpuno sigurno da ne može preživjeti

Ako je odbijen rog toliko da je povrijeđen moždani živac

Cijene kurbana

350 KM košta kurban u BiH

180 eura košta kurban u dijaspori

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79