Foto: Anadolija
Skeneri za glasanje u Tuzli na dva biračka mjesta se pokvarili: Glasanje ipak na tradicionalni način

Skeneri za glasanje u Tuzli na dva biračka mjesta se pokvarili: Glasanje ipak na tradicionalni način


U Tuzli je na 32 biračka mjesta planirano glasanje putem optičkih skenera, no svi uređaji jutros nisu bili funkcionalni. Potvrđeno je da je na dva biračka mjesta odustalo od ovog načina glasanja zbog kvara na skenerima.

Ove nedjelje, lokalni izbori se održavaju i u Tuzli, gdje se provodi pilot projekat korištenja optičkih skenera za evidentiranje i prebrojavanje glasova.

Prvobitno je bilo planirano da skeneri budu korišteni na 32 biračka mjesta u osnovnim školama “Brčanska Malta”, “Novi grad” i “Slavinovići”, kao i u Gimnaziji “Meša Selimović”, ali nisu svi uređaji pokrenuti.

Predsjednica Gradske izborne komisije, Asja Kravić, potvrdila je da optički skeneri nisu funkcionalni na biračkim mjestima 018 i 143 zbog kvara na uređajima.

“Građani su na tim biračkim mjestima nastavili glasati bez upotrebe optičkih skenera, ubacivanjem glasačkih listića u glasačku kutiju”, rekla je Kravić.

Također je istaknula da se na spomenutim biračkim mjestima kasnilo sa otvaranjem sat vremena koliko je i trajalo pokušavanje pokretanja skenera.

U Tuzli se izborni proces odvija na oko 60 lokacija bez većih poteškoća. Sva biračka mjesta otvorena su u sedam sati, osim devet njih gdje je zabilježeno kašnjenje od pet do 60 minuta.

“Razlozi kašnjenja su bili pregledanje objekata od strane Uprave policije MUP-a TK, prebrojavanje glasačkih listića i pokretanje optičkih skenera”, dodala je Kravić.

Centralni birački spisak za lokalne izbore u Tuzli sadrži ukupno 111.514 birača, prema odluci CIK-a BiH.​

Prema presjeku Gradske izborne komisije, do 11 sati izlaznost birača za izbornu jedinicu Tuzla iznosi 11,85 posto. Poređenja radi, izlaznost na prijevremenim izborima održanim u februaru 2023. godine do 11 sati je iznosila 5,28 posto.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija