Skočio sam u ledenu vodu, jer su me brutalno tukli

Migranti koji se preko Balkana pokušavaju domoći srca Evrope, suočavaju se s brojnim izazovima i velikim opasnostima.

Osim trgovaca ljudima, krijumčara koji ih nerijetko ostave u nekoj šumi tvrdeći da se iza brda nalazi željena zemlja, a koji im pri tom „uzmu dušu“, migranti se veoma često suočavaju i s nasiljem pripadnika graničnih policija.
Glavna ruta

Tako je od Grčke pa do Slovenije… Mreža nevladinih organizacija „Border Violence Monitoring Network“ do sada sadrži više od 600 jezivih ispovijesti nesretnih ljudi.

Posljednjih mjeseci najviše je problema na granici Srbije i Hrvatske te Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kuda ide glavna migrantska ruta u posljednje dvije godine.

Tako je 26. oktobra objavljen izvještaj o tri migranta koji su iz BiH pokušali ući u Hrvatsku. Radilo se o Alžircima od 20, 26 i 27 godina. Oni su ušli na teritoriju Hrvatske, ali su ih pronašla dvojica policajaca.

– Stali smo i nije nam padalo na pamet da bježimo niti da se opiremo hapšenju, jer smo znali da nemamo šanse i da će nas tući ako budemo bježali. No, oni su nas iz čista mira počeli brutalno udarati preko leđa, u glavu, zavrčući nam ruke. Sve što smo imali kod sebe, mobitele, baterije, vreće za spavanje… uzeli su i stavili u torbu koja je bila postavljena ispred kombija – ispričao je volonterima mreže jedan od Alžiraca.

U izvještaju se dalje navodi da su im uzeli novčanike i konfiskovali 200 eura, koliko su u tom trenutku imali kod sebe.

– Nisam više mogao trpjeti batine pa sam skočio u ledenu vodu. Oni su nas, onda, okupili i kazali: „Now go back to Bosnia.“ Obuća nam je bila uništena pa smo bosi hodali šest sati do Bosne – rekao je ovaj Alžirac.

U drugom šokantnom izvještaju od 24. oktobra grupa od 24 osobe iz Jemena i Zapadne Sahare vraćena je iz Slovenije u Hrvatsku pa onda u BiH.

– Dali su nam da potpišemo neke dokumente, koje mi uopće nismo razumjeli, i onda su nas odvezli na granicu. Mislili smo da je to BiH, ali to je bila Hrvatska – govore migranti.
Uzeli mobitele

Nakon šest sati u policijskoj stanici, 24 osobe strpane su u kombi bez prozora i odvezene do Šturlića, granice s BiH. Nakon što su stigli do odredišta, otvorila su se vrata kombija.

– Ispred je bilo sedam policajaca u crnim uniformama. Svaki od nas je morao izvaditi mobitel i predati ga policiji. Onda su nam rekli: „Go to Bosnia“, i mi smo ušli u Veliku Kladušu – prepričavaju migranti.

Jedna grupa od 72 osobe, uglavnom Pakistanaca i Afganistanaca, vraćena je u septembru iz Hrvatske u BiH na teritoriju Poljane.

– Bila je noć, rekli su nam da trčimo. Ali, bile su neke provalije i mnogo ljudi je padalo u te provalije. Nismo imali svjetlo, jer su nam uzeli mobitele – navodi se u tom izvještaju.

Uglavnom negiranje

Nekoliko novinara iz Njemačke snimilo je službenike Hrvatske granične policije kako tuku migrante i nasilno ih iz Hrvatske vraćaju na teritoriju BiH. Osim šturih saopćenja i demantiranja informacija, ništa se nije promijenilo niti je ijedan policijski službenik sankcioniran zbog prekomjerne upotrebe sile. Pokazuju to i brojni izvještaji nevladinih organizacija, prenosi Avaz,

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Komentari
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79