Skokom bez aplauza sa Starog mosta odana počast žrtvama genocida: Tišina je glasnija od riječi

Mostar je danas bacanjem cvijeća u Neretvu i tradicionalnim skokom sa Starog mosta bez aplauza uz snažne poruke obilježio 28. godišnjicu genocida u Srebrenici i odao počast žrtvama najvećeg zločina na tlu Evrope u novoj historiji.

Skok u Neretvu s UNESCO-ovog spomenika u 11 sati i sedam minuta je izveo član Kluba skakača u vodu Mostari Emel Tiro, nakon što je u Neretvu bačeno cvijeće koje simbolizira nevinost žrtava Srebrenice.

Tišina glasnija od riječi

Članica organizacionog odbora Adela Gosto ističe da se Klub skakača u vodu Mostari 28. godina na simboličan način u 11 sati i sedam minuta skokom bez aplauza sa Starog mosta prisjeća svih žrtava genocida u Srebrenici, jednog od najvećih genocida u Evropi.

“Danas su zaista riječi suvišne i ovo je dan u godini kada je jedino tišina glasnija od bilo koje izgovorene riječi. Dok god bude postojao Klub skakača u vodu Mostari prisjećat će se ovoga dana, da se ne zabravi i da se nikome ne ponovi”, poručila je Gosto sa Starog mosta u Mostaru.

Danas ukop 30 žrtava

Danas, 11. jula kad se obilježava 28. godišnjica genocida nad Bošnjacima u Srebrenici vječni smiraj pronaći će 30 žrtava genocida.

Posmrtni ostaci među kojima su četiri maloljetne osobe, bit će ukopani na kolektivnoj dženazi u Potočarima, dok će u danima koji slijede u još 70 mezara biti dodavane naknadno pronađene kosti, piše Klix.ba.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79