Skomorac: Raste broj zaraženih u ZDK, ozbiljan problem je nedostatak testova

Posljednjih nekoliko dana, kao i u čitavoj Federaciji BiH tako i u Zeničko-dobojskom kantonu bilježi se značajan porast broja zaraženih koronavirusom.

– U Zeničko-dobojskom kantonu raste broj zaraženih a sa dnevnim prilivom od 10 pacijenata, popunjavaju se bolnički kapaciteti, što uz nedostatak testova predstavlja ozbiljne poteškoće. Svakodnevno se povećava broj hospitaliziranih pacijenata. Mi u zadnja tri, četiri dana imamo dnevni priliv od desetak pacijenata koji se zadržavaju na odjelu, što polako ali sigurno popunjava naše kapacitete. Ako se ovakav tempo nastavi u sljedećih nekoliko dana, mi ćemo sigurno popuniti naše sadašnje postojeće kapacitete – kaže Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice Zenica, gostujući u Dnevniku 2 BHT1.

Situacija alarmantna: Zenica nema testova, ljudi sa simptomima čekaju testiranja!?

O tome hoće li, zbog nedostatka testova, biti obustavljeno testiranje, on kaže:

– Imamo problem s porastom broja pacijenata i zaraženih među zaposlenicima, trenutno je ta brojka 70 i svakodnevno se povećava za 10. Sljedeći ozbiljan problem je i nedostatak testova. Mi smo u zadnjiih nekoliko dana pokušali da obezbijedimo određene količine, makar pozajmicom. Obezbijedili smo jednu pozajmicu manjeg broja testova iz Srednjobosanskog kantona, ali time ćemo moći zadovoljiti samo najosnovnije potrebe za testiranjem za zdravstvene radnike i hospitalizirane pacijente. Bojim se da u ovom trenutku vrlo teško možemo zadovoljiti potrebe stanovnika ZE-DO kantona, tako da to predstavlja ozbiljnu poteškoću – kaže Skomorac.

 

 

Ministar zdravstva ZDK Jupić: Testova imamo još za sedam dana!


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79