Skoro 1.700 radnika mjesečno napusti Bosnu i Hercegovinu. Otišlo na posao u Sloveniju i Njemačku

Za prvi kvartal ove godine zemlju napustilo je 5.048 radnika i otišlo na posao u Sloveniju i Njemačku

Ni dešavanja u svijetu ni poljuljana ekonomija Evrope nisu omeli građane Bosne i Hercegovine da glavom bez obzira bježe iz naše države, a to potvrđuje i podatak da je za tri mjeseca zemlju napustilo više od 5.000 ljudi, koji su dobili posao u samo dvije strane države.
Poražavajuća statistika

Naime, prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, koja posreduje u pronalasku posla u Sloveniji i Njemačkoj, evidentno je da kriza u svijetu nije zaustavila odlazak domaće radne snage u te zemlje već, naprotiv, dobija na snazi.

“U Sloveniju je do kraja marta ove godine otišlo 4.886 radnika, što je za 1.805 više nego u istom periodu lani”, kazali su u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH.

Kada je riječ o Njemačkoj, Agencija ima podatke zaključno sa krajem aprila, a prema tim brojkama u tu zemlju otišla su da rade 162 medicinara, što je 19 više u odnosu na isti period godinu ranije.

To znači da je za prvi kvartal ove godine zemlju napustilo 5.048 radnika i otišlo na posao u dvije zemlje, što je 1.682 lica u prosjeku mjesečno.

Ti podaci su još i poražavajući, jer je veliki broj radnika samostalno sebi pronalazio posao i odlazio u inostranstvo.

Ekonomista Admir Čavalić za UNU kazao je da nakon Covid-19 pandemije imamo poremećaje na tržištima rada širom svijeta.

“Ušli smo u novu paradigmu rada, što podrazumijeva naglasak na rad od kuće i manje vremena za rad, više za dokolicu. To je posebno izazovno za proizvodne djelatnosti, ali i sve ostale koje su radno intenzivne. Dvije su alternative – robotizacija ili uvoz radne snage. Upravo zadnja alternativa determinira veću potražnju za bosanskohercegovačkim radnicima vani, što opet naglašava probleme na domaćem tržištu rada”, pojasnio je Čavalić.

Dodao je da Bosna i Hercegovina nastavlja da gubi ljudski resurs koji je glavni faktor razvoja savremenih ekonomija.

“U potencijalu ne gubi se samo radnik, već i poduzetnik, inovator, intelektualac i slično, tj. pojedinci koji mogu podržati eksponencijalni rast. U ovom trenutku je izuzetan pritisak na domaće poslodavce. Vjerujem da će reagovati na nekoliko načina – povećanjem plata, zatim robotizacijom, naročito u proizvodnju, te lobiranjem da se olakša uvoz radne snage. Paradoskalno je da je danas lakše raditi u Njemačkoj nego li u BiH, posmatrano iz pozicije ino radnika”, naglasio je Čavalić.
Mnogo je jeftinije “kupiti čovjeka” sa vještinama

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović je u razgovoru za UNU kazao da su osnovna tri elementa za uspješnu ekonomiju jedne zemlje, a to su ljudi, tržište i kapital.

“Naravno da ako govorimo o ljudima koje gubi Bosna i Hercegovina, to znači da gubimo element konkurentnosti. I da dovedemo stranog investitora, koji bi napravio pogon, nema radne snage. Zemlja koja gubi radnu snagu, gubi i komponentu ekonomskog razvoja, koji se ne može desiti, ako nema kvalifikovane radne snage”, govori Pavlović.

Napominje da možemo pokušati obrazovati mlade ljude, ali naglašava da je problem što biznis nema vremena da obućava i razvija sposobnosti radne snage.

“Mnogo je jeftinije ‘kupiti čovjeka’ sa vještinama, znanjem i iskustvom, što se pokazalo kao najjeftiniji način da dođete do pravih kadrova, koji su neophodni za proizvodnju i razvoj biznisa”, dodaje naš sagovornik.

Pojašnjava da BiH zbog odlaska radne snage gubi razvojnu šansu i mogućnost da ljudi, ali i administracija bolje živi, te otkriva šta je potrebno uraditi da se i smanji veliki broj odlazaka radno sposobnog naroda iz naše zemlje.

“To bi se moglo smanjiti i usporiti ako bi se ljudima povećale plate. S jedne strane poslodavci, a s druge birokratija, entitetske vlade, smanjile opterećenje na plate, na nivo od 50 posto, koliko je bilo do 2009. godine u Republici Srpskoj. Onda bi mnogo jednostavnije bilo tražiti od poslodavaca da povećaju plate radnicima, koji bi zahvaljujući svojim sposobnostima živjeli sasvim pristojno. S druge strane, svi oni koji se prvi put zapošljavaju, a mladi su i obrazovani, oni bi morali dobijati bruto platu, dakle da država subencioniše njihove doprinose, a da oni dobiju cijelu platu, da bi na taj način počeli svoj porodični život u zemlji i ne bi iz nje tako lako otišli, kao što je sada slučaj”, zaključuje Pavlović u razgovoru za UNU.

Iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH za UNU su kazali da svo zapošljavanje u Sloveniji odvija se putem Agencije za rad i zapošljavanje BiH, dok za Njemačku imaju dozvolu za posredovanje samo osoba sa završenom srednjom medicinskom školom opšteg ili pedijatrijskog smjera, koje imaju položen stručni ispit u BiH i znanje njemačkog jezika na minimum B1 nivou, prema evropskom referentnom okviru za jezike.

“Sve osobe koje odlaze na rad u inostranstvo posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje BiH su uredno odjavljene sa biroa nezaposlenih, te imaju prava na radu u navedenim državama kao i domaća radna snaga u tim državama. Za osobe koje odlaze u inostranstvo mimo Agencije za rad i zapošljavanje BiH mi nemamo podatke jer te osobe nisu dužne nigdje da evidentiraju svoj odlazak”, naveli su.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79