Skoro 30 miliona Kineza nalazi se u izolaciji

Gotovo 30 miliona Kineza nalazi se u izolaciji, što je natjeralo vlasti da uvede brojne mjere i ograničenja, u obimu koji do sad nije zabilježen.

Kina je u utorak prijavila 5.280 novih slučajeva Covida-19, što je više nego dvostruko više od prethodnog dana, jer se visoko prenosiva varijanta omikron širi po zemlji. Peking je ranije uveo strategiju da u potpunosti spriječi širenje virusa.

Čini se da je taj pristup, koji se temelji na lokalnim blokadama, ostavio Kinu gotovo odsječenu od vanjskog svijeta dvije godine i sada izloženu riziku.

Najmanje 13 gradova širom zemlje potpuno je zatvoreno u utorak, dok su drugi gradovi uveli djelimične blokade. Sjeveroistočna provincija Jilin bila je najteže pogođena, sa više od 3.000 novih slučajeva u utorak, prema Nacionalnoj zdravstvenoj komisiji.

Stanovnici nekoliko tamošnjih gradova, uključujući glavni grad provincije Changchun, u kojem živi 9 miliona ljudi, dobili su naredbu da ostanu kod kuće.

Shenzhen, južno tehnološko središte od 17,5 miliona ljudi, je tri dana u izolaciji sa mnogim fabrikama koje su zatvorene i police supermarketa prazne, dok su u najvećem kineskom gradu Šangaju uvedena ograničenja.

Međutim, scene zatvorenih naselja, panične kupovine i policijskih kordona vraćaju se na ranu fazu pandemije, koja se prvi put pojavila u Kini krajem 2019., ali je popustila u većem dijelu ostatka svijeta.

Utorak je bio šesti dan zaredom da je zabilježeno više od 1.000 novih slučajeva u drugoj po veličini svjetskoj ekonomiji, a stručnjaci predviđaju manji rast kako se virus širi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79